Facebook le va cere utilizatorilor să citească întâi știrile, apoi să dea share

Facebook le va cere utilizatorilor să citească întâi știrile, apoi să dea share
Măsură pentru descurajarea propagării de fake news
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Facebook testează o nouă modalitate de a încuraja informarea corectă, sugerând utilizatorilor să citească mai întâi postările la care vor să dea share.

Noua strategie apare la câteva luni după ce și rețeaua Twitter a luat măsuri similare cu scopul de a reduce propagarea dezinformărilor. Abordarea Facebook este foarte simplă: atunci când un utilizator încearcă să dea share unei știri pe care nu a citit-o, va fi confruntat mai întâi cu un dialog sugerând accesarea link-ului respectiv, în ideea de a verifica informația respectivă înainte de a o distribui mai departe.

Aceasta nu este prima încercare făcută de Facebook pentru descurajarea propagării de fake news. În 2019, compania a încercat evidențierea postărilor suspecte și chiar combaterea acestora prin includerea de link-uri către surse de știri verificate. Din păcate, pentru o parte dintre utilizatori, efectul a fost unul contrar celui sperat de Facebook, confruntarea cu surse alternative de informare venind doar să întărească convingerile acestora în teorii conspiraționiste.

Când utilizatorul dă clic pe butonul de partajare, va primi această fereastră pop-up: „Ești pe cale să redistribui acest articol fără să îl deschizi. Partajarea articolelor fără a le citi poate însemna lipsa faptelor cheie. ”

Ce-i drept, utilizatorul are posibilitatea de a deschide articolul, dar și de a continua cu folosirea opțiunii Share, ignorând recomandările Facebook.

Deocamdată, mesajul apare doar pentru 6 la sută dintre utilizatorii Facebook și doar în aplicația pentru Android. Probabil că în urma etapei de testare, funcționalitatea va fi lansată pentru toți utilizatorii platformei de socializare, aflăm de pe go4it.ro.

Citit 2384 ori Ultima modificare Duminică, 16 Mai 2021 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.