Parlamentul European susține interzicerea tehnologiilor de recunoaștere facială în spațiul public

Parlamentul European susține interzicerea tehnologiilor de recunoaștere facială în spațiul public
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Uniunea Europeană (UE) pregătește interzicerea folosirii tehnologiilor de recunoaștere facială, cât și alte instrumente de supraveghere bazate pe algoritmi predictivi, în spațiul public.

Parlamentul European pregătește măsuri preventive pentru descurajarea practicilor de supraveghere în masă a populației în țările membre UE, interzicând unele dintre cele mai puternice tehnologii care ar putea fi folosite în scopul subminării democrației sau îngrădirii libertăților civile ale cetățenilor europeni. Deja folosite pe scară largă în țări precum China, acestea sunt tehnologii pentru recunoaștere facială care ar putea identifica o persoană anume dintr-o mulțime de oameni, respectiv urmări pas-cu-pas deplasările acesteia.

Comparativ cu autorităţile din Statele Unite, Comisia Europeană a ales o abordare mai dură cu privire la folosirea tehnologiilor de inteligenţa artificială (AI), cu accent pe consolidarea reglementărilor existente cu privire la confidenţialitate şi drepturile de acces la datele colectate. Strategia prevede şi impunerea unui moratoriu cu durată de până la cinci ani privind utilizarea tehnologiei de recunoaştere facială în spaţii publice, lăsând mai mult timp Comisiei Europene să implementeze o strategie concretă pentru prevenirea abuzurilor. Arătând susținere, Google a cerut autorităţilor de reglementare europene să adopte o "abordare proporţională" la elaborarea regulilor.

Odată transpus în lege, moratoriul va interzice agențiilor de aplicare a legii să folosească supravegherea biometrică în spațiile publice. Interdicții similare vizează și folosirea tehnologiilor care colectează date personale folosind aspecte precum "mers, amprente digitale, ADN, voce și alte semnale biometrice și comportamentale". Măsura vizează, de asemenea, interzicerea colectării și folosirii bazelor de date pentru recunoaștere facială operate de companii private, în interiorul frontierelor UE.

În esență, deputații europeni susțin că recunoașterea facială nu este pregătită pentru prime-time și că trebuie dezvoltat un cadru de reglementare adecvat pentru a proteja intimitatea personală, înainte ca poliția să se lovească în mod direct de aceste aspecte.

Din păcate, inițiativa Parlamentului UE nu este obligatorie, ceea ce înseamnă că tot legile din țările membre vor avea întâietate în fața directivelor UE, favorizând interesele și aspirațiile politicienilor locali. În sistemul european, Parlamentul UE nu poate introduce de fapt legislația, ci doar să o adopte. Comisia Europeană este însărcinată cu elaborarea și introducerea legilor - după care deputații europeni vor vota pentru adoptarea lor sau nu, potrivit go4it.ro.

Citit 2108 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Octombrie 2021 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.