Uniunea Europeană va finanţa producţia locală de semiconductori

Uniunea Europeană va finanţa producţia locală de semiconductori
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Luând exemplul SUA, Uniunea Europeană (UE) va subvenţiona masiv companiile interesate să dezvolte fabrici de semiconductori pe teritoriul UE, cu scopul reducerii dependenţei faţă de furnizorii externi.

Apărută în urma măsurilor din pandemie de COVID-19, criza globală de semiconductori a arătat marilor jucători din industria auto (şi nu numai) că microprocesoarele ultrasofisticate, cum sunt chipseturile pentru smartphone, reprezintă doar o mică parte din lunga listă de semiconductori esenţiali pentru obţinerea unui produs funcţional. Aşa se face că autoturisme cu preţ ajungând la zeci de mii de euro fiecare au fost blocate pe linia de asamblare de lipsa unor microprocesoare care ar fi costat câteva zeci de cenţi, în „vremurile bune“. În prezent, situaţia se repetă în Rusia, producătorii locali de autoturisme (ex. Lada) recurgând la măsuri extreme, precum livrarea autoturismelor fără dotări esenţiale, precum sistemul ABS, airbaguri sau computer de bord, scrie go4it.ro.

Deşi costisitoare, îndepărtarea de la strategia de globalizare prin externalizarea furnizorilor de semiconductori în orice regiune a lumii care oferă tarife mai atractive s-ar putea dovedi câştigătoare, pe termen lung. Spre exemplu, ambiţiile războinice ale Chinei faţă de Taiwan ar putea lăsa restul lumii fără cea mai importantă sursă de microprocesoare high-tech, producătorul TSMC fiind deja într-o cursă contracronometru pentru ridicarea de noi fabrici care să deservească principalii clienţi. Însă motivaţia este mai degrabă la beneficiari, costurile fiind prohibitive chiar şi pentru un gigant de talia TSMC, iar eventuala recuperare a investiţiei va dura mulţi ani.

Planul agreat de toate cele 27 de state UE a primit votul final pe 1 decembrie. Noua iniţiativă ar putea creşte cota de piaţă a producătorilor europeni de semiconductori de la 8 la sută, cât este în prezent, până la 20 la sută, în preajma anului 2030. Interesant este că rolul Europei ca furnizor global de semiconductori era chiar mai mare în trecut, atingând 24 la sută, în preajma anului 2000. Însă tarifele mult mai atractive oferite de furnizorii din regiunea Asiei au scos treptat din afaceri majoritatea fabricanţilor locali, fără ca nimeni să sesizeze pericolul pe care această dependenţă l-ar putea ridica mai târziu

Citit 1079 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.