De ce este important să reciclezi electronicele vechi?

De ce este important să reciclezi electronicele vechi?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aparatele și echipamentele vechi sau defecte din casa ta pot fi dificil de gestionat – nu știi unde să le depozitezi, nu ai timp să le repari, dar ai vrea și să scapi de ele.

Atunci când ele nu mai pot fi reparate, vândute sau donate, cel mai la îndemână este să te îndrepți către un punct de reciclare electronice. Astfel, dispozitivele vor ajunge la organizații specializate în colectarea și gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Acolo, aparatele vor fi dezasamblate cu atenție și în condiții de siguranță pentru mediul înconjurător, iar o parte din componentele rămase vor fi reutilizate.

Atunci când apelezi la firmele care gestionează deșeuri deee, contribui în mod direct la reducerea impactului asupra mediului înconjurător și chiar la crearea unui viitor mai bun pentru următoarele generații. Dacă le arunci la groapa de gunoi sau le predai unor colectori neautorizați, deșeurile electrice vor sfârși cel mai probabil în natură sau vor fi incinerate. Acest lucru poate avea efecte devastatoare asupra mediului înconjurător, contaminând apa și solul din cauza elementelor și substanțelor toxice pe care le conțin (crom, mercur, substanțe ignifuge și chimice).

Contaminarea apei și a solului atrage după sine contaminarea plantelor și animalelor pe care noi, oamenii, ajungem să le consumăm.

De ce să utilizezi servicii de reciclare electronice?

Motive pentru care ar trebui să alegi servicii de reciclare electronice și să renunți la deșeuri deee într-un mod responsabil:

  • Te debarasezi cu ușurință de vechile aparate. Îți dorești mai mult spațiu acasă? O simplă căutare pe internet îți arată cel mai apropiat punct unde poți preda vechile aparate pe care nu le mai folosești. Vei fi uimit să vezi cât de multe opțiuni ai aproape de casa ta sau de locurile pe care obișnuiești să le frecventezi (în mall, în supermarket-uri și chiar la benzinărie).
  • Contribui la o planetă mai sigură și curată. Reciclarea aparatelor electrice reprezintă acel gest concret pe care îl poți face pentru a contribui la un viitor mai bun și o planetă mai curată. În plus, îi poți inspira pe cei din jurul tău să recicleze și ei – de exemplu, poți solicita unei organizații specializate să implementeze în scara blocului în care locuiești sau la birou recipiente speciale pentru colectarea DEEE-urilor.
  • Faci economie de resurse. Electronicele sunt produse din resurse finite, care devin din ce în ce mai greu de înlocuit. De aceea, este important ca materialele care au intrat în componența vechilor echipamente să fie reutilizate pentru a produce noi dispozitive. Astfel, cu ajutorul noilor tehnologii vor putea fi create aparate și mai performante. Resursele provenite din echipamentele defecte pot contribui semnificativ în menținerea activității mai multor fabrici.

Reciclarea electronicelor poate fi anevoioasă dacă nu apelezi la profesioniști. Reține faptul că este important să apelezi doar la organizații de încredere - singura modalitate prin care poți fi sigur că aparatele vor fi  tratate de operatori certificați. 

Reciclează rapid și ușor, iar beneficiile nu vor întârzia să apară! Chiar dacă asemenea acțiuni presupun un mic efort suplimentar, recompensa morală pe care o vei simți la final este de neprețuit.

(P)

Citit 1095 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00