Când devine problematic timpul petrecut în faţa ecranului

Când devine problematic timpul petrecut în faţa ecranului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este de necontestat faptul că mulţi dintre noi ne petrecem o mare parte din viaţă în faţa ecranelor, în special ale telefoanelor noastre. Ceea ce este, de asemenea, de necontestat este faptul că unele dintre aceste activităţi ne pot duce inconștient într-o spirală care ne consumă ore bune în fiecare zi.

Trei din zece adulţi din SUA şi aproape jumătate dintre adolescenţi spun că sunt pe internet „aproape în mod constant“, potrivit sondajelor Pew Research din 2021 şi 2022. Cât de mult este prea mult? Uneori este greu de ştiut. Dar, uneori, răspunsul este mult mai evident. A fost pentru Jerome Yankey. Era boboc la facultate, când a observat că utilizarea reţelelor de socializare, în special a TikTok, devenise problematică, potrivit CNN, citat de Mediafax.

„A început să mă obosească mai întâi fizic, cred, pentru că atunci dădeam scroll ore întregi, nu mă culcam, îmi lua ore din zi. Nu prea făceam altceva în timpul meu liber“, a explicat tânărul. Yankey este departe de a fi singurul. Sondajul Pew Research Survey din 2022, realizat în rândul adolescenţilor din SUA, a constatat că 67 la sută dintre ei folosesc TikTok, iar, dintre aceştia, 16 la sută îl folosesc „aproape constant“.

Sunt dependent?

Deocamdată, dependenţa de internet nu este un diagnostic clinic oficial. Există încă multe întrebări cu privire la calificarea acesteia drept o tulburare de sănătate mintală de sine stătătoare sau dacă ar trebui să fie considerată parte a unei alte afecţiuni de sănătate mintală. Există, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care să o definim, să o măsurăm, să o testăm şi să o tratăm. Totuşi, majoritatea experţilor sunt de acord că, indiferent dacă este o adevărată „dependenţă“ sau altceva, prea mult timp petrecut în faţa ecranului poate avea efecte negative, în special pentru copii.

Aici intervine dr. Michael Rich. Un „mediatru“, cum se autodefineşte, Rich tratează tineri pacienţi cu ceea ce el numeşte utilizare problematică a mass-

mediei la Clinica pentru tulburări mediatice interactive (pe care o codirijează) de la Spitalul de Copii din Boston. „Unde apare problema este atunci când funcţiile lor zilnice sunt afectate într-un fel. Ei nu dorm suficient. Ei mănâncă prea mult. Ei lipsesc de la şcoală sau adorm la şcoală. Se retrag din relațiile cu prietenii lor. Noi, ca societate, folosim termenul de dependenţă ca peiorativ. Ne gândim la dependenţi ca la nişte oameni slabi, cu un caracter slab, şi abordăm dependenţa, sincer, tot ca pe ceva ce trebuie pedepsit, mai degrabă, decât vindecat“, a spus dr. Rich.

Citit 1079 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Martie 2023 10:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.