Armata americană îi învață pe ROBOȚI bunele maniere

Armata americană îi învață pe ROBOȚI bunele maniere
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Oamenii ştiu să-şi oprească telefoanele atunci când se află în sala de lectură a unei biblioteci sau să spună "mulţumesc" persoanei de la care primesc ceva. Astfel de reguli generale de etichetă sunt învăţate în prezent şi de roboţi, în cadrul unui program desfăşurat de Armata americană, conform SPACE.com.

Conform experţilor, roboţii care deprind astfel de norme şi de reguli sociale pot interacţiona mai uşor cu oamenii. Primele faze ale proiectului au fost încheiate recent de o către o echipă de experţi ce a fost finanţată de Agenţia DARPA.

DARPA

Defense Advanced Research Projects Agency

Este o agenție a Departamentului Apărării al Statelor Unite

Are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forţele armate

A fost înfiinţată în 1958, în urma "şocului Sputnik"

Cercetătorii au studiat modul în care oamenii recunosc şi reacţionează faţă de astfel de norme sociale şi au dezvoltat un algoritm care le permite maşinilor să înveţe ce sunt "bunele maniere" pornind de la observarea comportamentului uman. Conform cercetătorilor, un sistem dotat cu inteligenţă artificială (AI) va putea în curând să "intuiască" modul în care să se comporte în anumite situaţii, la fel ca şi oamenii.

Astfel maşinile inteligente de mâine vor trebui să înveţe o lungă listă de norme sociale şi etice, norme pe care oamenii le învaţă din copilărie. De asemenea, sistemele dotate cu AI trebuie să înveţe şi din uşurinţa cu care oamenii identifică încălcări ale acestui sistem de norme şi, nu în ultimul rând, vor trebui să poată învăţa noi reguli la fel de rapid ca oamenii.

Deocamdată, proiectul DARPA a reuşit să construiască un cadru pentru ca maşinile să poată învăţa cum să respecte normele şi convenţiile sociale. Dacă acest proiect se va încheia cu succes, atunci chiar şi roboţii vor avea capacitatea de a învăţa, activa şi de a aplica un număr mare de norme sociale, pe care fiecare dintre noi ne aşteptăm ca semenii noştri să le respecte.

Prin construcţia acestui cadru de dezvoltare şi testare a algortimilor pentru comportament "manierat" al maşinilor, sistemele dotate cu inteligenţă artificială vor putea învăţa să imite şi mai bine comportamentul uman dezirabil.

Sursa: agerpres.ro

Citit 5230 ori Ultima modificare Marți, 20 Iunie 2017 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.