Un robot care ar putea salva sturionii, creat de elevi gălăţeni
Foto: Marius Negri

Un robot care ar putea salva sturionii, creat de elevi gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Patru elevi, trei de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, şi unul de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, au gândit un proiect care va ajuta la creşterea sturionilor, o specie aflată în prezent pe cale de dispariţie.

Folosind energie regenerabilă, robotul hrăneşte peştii automat, curăţă bazinul acestora, reglează calitatea apei şi separă peştii ajunşi la maturitate. Aşa cum am mai scris, întregul sistem a fost gândit şi construit de patru elevi, Alexandra Buruiană, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Mihai Profir, Robert Enache şi Dănuţ Constantin Oprea, toţi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, care fac parte din echipa intitulată „Hot Steel” şi vor reprezenta oraşul nostru la Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 – „Creativitate”, care va avea loc în luna noiembrie, la San José – Costa Rica.

Proiectul lor a necesitat foarte multă muncă şi, cu zi ce trece, se îmbunătăţeşte. Munca la robotul care va ajuta la creşterea sturionilor într-un mediu ecologic a început în luna mai. De atunci şi până acum, robotul a crescut şi a fost îmbunătăţit. „Este prevăzut cu panouri solare, care se mişcă după soare şi astfel captează cât mai multă lumină, pentru a pune în mişcare pompele care filtrează apa. De asemenea, are un modul care este prevăzut cu o macara, aceasta culegând plantele care au ajuns la maturitate, după care le transportă apoi pe o platformă de unde pot fi preluate de om, şi înlocuite cu altele. Plantele sunt necesare pentru că ele fac parte din procesul de purificare a apei”, ne-a explicat Alexandra Buruiană.

Un sistem complex

„Avem un modul care este prevăzut cu un sistem, de curăţare a bazinului, dar şi unul care monitorizează starea apei. Toate datele despre starea apei sunt apoi trimise către un calculator şi, în funcţie de parametrii care sunt în apă, porneşte sistemul de filtrare al apei şi cel de curăţare a bazinului”, a adăugat Robert Enache .

Chiar dacă robotul nu este încă sută la sută gata, elevii ne-au făcut şi o demonstraţie şi ne-au explicat cum funcţionează sistemul. „Este un prototip. El poate fi făcut mai mare, în funcţie de mărimea bazinului în care va fi folosit”, ne-au explicat elevii. În prezent, robotul angrenează 20 de motoare sincronizate. „Iniţial era mult mai mic, avea cred şase motoare, acum are 20 şi are aproape doi metri înălţime. Îl îmbunătăţim cu fiecare zi ce trece”, a conchis Alexandra Buruiană.

Ideea lor este lăudabilă, mai ales că sturionii sunt pe cale de dispariţie, iar folosirea acestui robot va ajuta la creşterea peştilor într-un mod ecologic şi fără ca omul să intervină prea mult în habitatul natural în care aceştia cresc.

Cei patru elevi, dar şi profesorii de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” care i-au coordonat, vor participa, alături de aproximativ 500 de echipe, din 50-60 de ţări, la Olimpiada din Costa Rica. Până în noiembrie, când vor merge în Costa Rica, elevii mai au timp să îşi perfecţioneze robotul şi, cu ajutorul lui, să revină de la Olimpiadă cu premiul cel mare.

Citit 6949 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 01:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.