Chibrit sau chibrituri? Cum e mai bine să spunem?

Chibrit sau chibrituri? Cum e mai bine să spunem?
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Îl mai ţineţi minte pe băiatul acela, celebru pe internet la vremea lui, care nu ştia pluralul substantivului "telecomandă"? Pluralul corect este, evident, două, aşa cum ne-a informat şi tânărul respectiv. Numai că românii merg şi mai departe şi se încurcă şi la alte forme de plural.

Spre exemplu, cum este corect să spunem? Chibrituri sau chibrite? Şi, la urma urmei, când stai cu ele în mână, oricare o fi forma lor corectă, ce aprinzi mai repede? Aragazele sau aragazurile?  Iar lucrurile stau cam aşa: aragazul îl aprindem cu CHIBRITURILE. Iar dacă avem mai multe, ceea ce nu e cazul, vorbim de ARAGAZE. Deşi dacă e să ne luăm după DEX, ediţia din 1998, ar fi corect ARAGAZURI. Norocul nostru că în general nu avem DECÂT UN ARAGAZ. Problema rămâne însă!

Generaţii diferite, reguli şi norme diferite! Important e să fim informaţi şi să respectăm ceea ce este corect şi ceea ce este acceptat ca fiind corect în vremea noastră. Pentru că oricum vine o vreme când suntem "vechi" şi vom spune "coperte" şi "monede", deşi nimeni nu mai spune aşa, iar cei tineri chiar o să ne taxeze de pedanţi.

Cu "monede" însă dăm de o problemă şi mai complicată! Pe care n-o rezolvă nici DEX-ul, nici DOOM-ul, orice ediţie ai consulta! Situaţia e următoarea: toată lumea foloseşte pluralul monezi, de parcă forma asta s-ar fi impus într-adevăr de pe vremea bunicii, dar dicţionarele n-au băgat de seamă şi ne servesc pe post de formă corectă tot monede. Şi dacă rosteşti corect pluralul eşti taxat tot de pedant. Păi ce-ar trebui să faci ca să te creadă lumea? Să umbli cu DEX-ul la supermarket şi la aprozar şi să-i arăţi vânzătorului cum stă treaba sau să te bazezi pe faptul că, până la urmă, cuvântul în sine e demodat. Păi, de când n-aţi mai auzit să vă ceară cineva două monede de 10 bani? Orice vânzător întreabă doar atât: "nu aveţi cumva MĂRUNT 20 de bani?" Ce să mai, poate doar cei de la Banca Naţională să mai păstreze în vocabular cuvântul monedă. Aşa că ei ar trebui să ştie că pluralul corect este monede...

Cuvântul săptămânii

IXOD - Acarian parazit care se înfige în pielea animalelor şi a omului, hrănindu-se cu sânge. Popular, ixodul este un gen de căpuşă de talie mare, cu corpul plat, când este nemâncată, şi care devine bombat, când este sătulă. Aşadar, feriţi-vă de ixod!

Citit 7423 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2017 17:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.