PAMFLET. Adevărata imagine a oraşului

PAMFLET. Adevărata imagine a oraşului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Rubrica "Pamflet" se dezice de acţiunile subversive ale colegilor de la "Viaţa liberă", care au realizat anul acesta un calendar menit a-i induce în eroare pe gălăţeni. Este vorba despre un calendar care prezintă 24 de fotografii frumoase din Galaţi, sub titlul "Obiective turistice". Pentru că imaginile prezentate sunt amăgitoare, rubrica "Pamflet" face o necesară aducere în realitate şi vă prezintă astăzi o "fotografie" mult mai realistă a oraşului.

Obiectivul turistic nr. 1 al Galaţiului: ruinele Pânzarului moldovenesc

Cel mai atractiv obiectiv al turismului realist din Galaţi este, evident, Pânzarul moldovenesc. Construită din fonduri publice, după un proiect aproximativ, nava a plutit foarte puţin. Gurile rele spun că Pânzarul a fost scos de pe apă înainte ca participanţii la proiect că termine de cheltuit banii pe care i-au încasat de la gălăţeni. Acum, celebra navă zace într-o dană din şantierul naval, în aşteptarea unei alocări mai zdravene din partea Consiliului Judeţului. "În lumea largă s-au mai văzut recondiţionări de obiecte/obiective turistice. Unele chiar merită şi milioane de euro pentru a-şi recăpăta strălucirea de altădată. Însă toate obiectele de patrimoniu trebuie să aibă măcare câteva sute de ani vechime. Pânzarul moldovenesc are abia 11 ani şi trebuie recondiţionat. Cum adică să recondiţionezi un obiect creat în anul în care Băsescu a devenit preşedinte? E ca şi cum ai recondiţiona o Dacie Logan şi ai prezenta-o drept obiectiv turistic. E absurd", a explicat istoricul Rică Centuriano.

Mallul de pe Coşbuc e cel mai tare obiectiv din Galaţi. De ce lipseşte?

Realist vorbind, un obiectiv turistic atrage de la sine zeci de mii de oameni. Adică oamenii vin acolo pentru că le place să vină acolo. Păi la mall, mai ales după ce s-a extins cu cinematograf, vin lunar mai mulţi gălăţeni decât au fost la Biserca "Precista" şi la Muzeul "Cuza" la un loc, în ultimii zece ani. "Era normal să fie băgat şi centrul comercial în această galerie a obiectivelor turistice. Cu atât mai mult cu cât mulţi vin, se uită la exponate şi pleacă. Nu vi se pare că principiul este acelaşi ca la un muzeu?", a mai spus istoricul Rică Centuriano.

Casionurile meritau şi ele puţină atenţie

"Galaţi, oraş cumplit de negustori!", e una dintre vorbele care au făcut istorie în aceste locuri. Dacă ar fi să o aducem în prezent, am putea spune: "Galaţi, oraş cumplit de negustori de iluzii". Pe bune acum, aţi văzut câte magazine de păcănele sunt şi câte mai apar? "Nu am făcut deocamdată un calcul, dar cred că numărul casionurilor depăşeşte numărul magazinelor de pâine. Să nu credeţi că aceste "obiective" se hrănesc cu aer. Nu! Ele se hrănesc cu banii gălăţenilor proşti! Şi, Slavă Cerului, sunt mulţi tare!", a explicat sociologul Marcel Bancomat.

Tu Rişti?

Alte obiective demne de un calendar

* PICU. Păi credeţi că putea să lipsească Picu Apostol Roman de la "Pamflet"? Nici vorbă! Aşadar, unul dintre obiectivele turistice demne de vizitat este balconul extins al lui Picu Apostol Roman de pe strada Oltului, un loc în care s-ar putea înfiinţa lejer un muzeu al neputinţei administraţiei publice.

* Singurul pasaj din Galaţi are câteva zeci de metri şi e plin de urină. Un obiectiv vizitat, aşadar, de toţi beţivii. Este, cum spune englezul, un "must smell".

* Birourile multora dintre consilierii locali gălăţeni ar merita incluse într-un circuit turistic al oraşului. Mulţi dintre consilieri s-ar putea înscrie chiar la circuit, poate că în felul acesta ar ajunge şi ei pe acolo.

* Plaja "Dunărea" e genială! Turiştii germani şi englezi ar plăti bani buni să vadă cum se distrau oamenii pe la mijlocul secolului al treisprezecelea.

* Cuşca maimuţelor de la Zoo este o dovadă despre cum poţi face un stabiliment cu un preţ mai mare pe metrul pătrat decât o vilă de lux. Treburi de maimuţe, făcute pentru maimuţe.

Obiectiv Truistic

Fotograful VL merită o primă consistentă

Fotograful "Vieţii libere", autor al imaginilor din calendar, a muncit pe rupte ca să facă Galaţiul să arate bine. Sub protecţia anonimatului, el ne-a declarat că a fost cel mai dificil proiect din viaţa lui. "Ca să înţelegeţi cu ce m-am confruntat, imaginaţi-vă că ar trebui să îi faceţi lui Eugen Durbacă o poză în aşa fel încât să arate ca Brad Pitt. Muncă multă: unghiuri, culoare, lumini, aranjamente şi, nu în ultimul rând, Photoshop", a explicat, pentru "Pamflet", fotgraful VL.

Poza Vânturilor

Didactic şi Pedagogic (II)

Ne-ndurători, produc dublu-hibrizi/ pe scară mică şi pe scară mare,

printre etaje, printre dărmături,/ printre sinapse compromiţătoare

şi printre fleacuri unse mintenaş/ pe tronul depravării digitale,

cu perfidie şi entuziasm/ de marţafoi, sfinţi strâmbi şi mascarale!

Priviţi... aveţi ceva de învăţat,/ cruciţi-vă şi chiar luaţi aminte:

acesta-i rezultatul celor mulţi/ poltroni care adorm printre cuvinte,

produsul ignoranţei celor seci/ şi ofensivi pentru destrăbălare...

priviţi... aveţi destul de învăţat:/ aceşti corciţi sunt pentru dezvăţare!

Submarin Cosorescu

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2581 ori Ultima modificare Vineri, 29 Decembrie 2017 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.