13 lei minutul de nuntă

13 lei minutul de nuntă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ia-ţi mireasă ziua bună, de la tată, de la mumă, dar şi de la un deluşor de bani… *

Nu spunem munte, ca să nu băgăm pe nimeni în sperieţi. Cea mai lungă, cea mai fericită, cea mai specială şi, în fond, prima zi din viaţa unei noi familii costă.

Factura, aşa cum am calculat-o, noi se ridică la 13 lei pe minut. Caz concret: nuntă care a durat 19 ore – de la ora 14,00 când au început să i se umple miresei casa de oaspeţi, şi până a doua zi la 9.00 când mirii „decartează” pentru meniurile la restaurant, foto, video şi restul.

Pasul 1

Găsirea unui restaurant potrivit pentru nuntă. Banu’ jos: 500 de lei chiria plus 2.000 de lei avans meniu. Meniu care, dacă tot veni vorba, e 150-200 de lei de persoană.

Ca să lichidăm cu masa o să vă spunem că tortul miresei e 40 de lei pe kilogram, şi vă trebuie cam 100 de grame de nuntaş.

Băutura de toate felurile, de la alcoolice, la nealcoolice, başca şampania - 3.500 de lei.

Pişcoturi de şampanie - 8 lei, fructe - 350 de lei, prăjituri pentru cununie – 35 de lei kg şi vă trebuie cam şapte opt kile – deci 280 de lei şi să fie într-un ceas bun!

Aranjamentul sălii de nuntă – 1.500 de lei şi multă imaginaţie. Vreţi formaţie ca să vă cânte - vă costă de la 4.200 de lei până unde vă ţine buzunarul.

Vreţi DJ - cu 1.200-2.000 de lei aţi rezolvat şi cu muzica. Puneţi la socoteală şi foto, video - 1.600 de lei şi colorata-i gata!

Mărunţişuri

Invitaţiile de nuntă încep licitaţia de la 1,2 lei bucata, mărturiile – tradiţionalele bomboane – 2,5 lei, plicurile pentru bani 1,5 - 2,5 de lei, meniul, ca să ştie nuntaşii ce mănâncă şi beau – 1,5-2,5 lei.

Flori naturale de pus în pieptul cui merită şi trebuie - 7,5 lei bucata. Confetti pentru starea civilă şi artificii la tort - 130 de lei. Adjudecat!

Mirele e ca un soare…

…dar în loc de raze, azvârle cu bani.

Costum de mire – 400 de lei pe comandă sau 1.000 la magazin, pantofii – 250 de lei, butonii - 35, papion 50, cămaşă 70 de lei.

Mireasa: rochie de la 1.800 la cât vrea ea, pantofi de la 270 de lei la cât vrea tot ea, poşeta de mireasă 50 de lei. Jarteaua miresei costă de la 16 până în 30 de lei. Buchetul de mireasă preţuieşte de la 150 de lei în sus, al naşei cam tot atât.

Şi să nu uităm de torturile şi cadoul naşilor, la care mirii se întind cât îi ţine buzunarul.

Şi gata!

Starea civilă, dacă nu vă căsătoriţi în zilele lucrătoare, costă 80 de lei în weekend.

Vreţi să spuneţi „Da” la Grădina Botanică? Trebuie să cotizaţi: 660 de lei la casieria Primăriei şi 600 la Grădina Botanică. Funcţionarul care vă cunună trebuie luat şi returnat la Starea Civilă pe cheltuiala mirilor.

Analizele şi adeverinţa că sunteţi apţi de căsătorie - 104 lei. Verighete, în funcţie de model - minim 1.000 de lei, iar pernuţa 15.

Preţul corect final: 15.000 de lei cheltuieli. Împărţit, aşa cum spuneam, la 19 ore, rezultă 13 lei de minut. 13 care, în acest caz, ar trebui să fie cu noroc. Casă de piatră!

Nunta cu temă

Arcade de trandafiri, lumânări, cristale, inimioare, pahare personalizate, baloane, scoici, fluturi, flori... orice!

Pentru agenţiile care organizează nunţi nu există „nu se poate!”. Imaginaţia nu are limite când e vorba de nunţi tematice. Nunta în sine este sau ar trebui să fie o poveste. Şi fiecare poveste are în centrul ei o Ileană Cosânzeană, care, în cazul nostru, este mireasa. Mireasa, de fapt rochia ei, dă tonul întregii simfonii.

Scenarii

Agenţiile de nunţi şi internetul gem de scenarii de nuntă. Iaca o nuntă Zen, care înseamnă accesorii roşu-negru-auriu, un restaurant chinezesc pe post de local, lampioane, feluri de mâncare asiatice şi poate o sabie ninja de tăiat tortul.

“Alice în ţara minunilor” înseamnă decor strălucitor şi decoraţiuni lila. Vrei să fii Cenuşăreasa, atunci alege o nuntă într-un decor de bal, scumpuţă, dar frumoasă. Îţi place marea - alege o nuntă marină.

Nu-i mare lucru să faci o provizie de scoici, şi să decorezi totul în nuanţe de albastru-marin şi turcoaz, voal, satin, stele de mare.

Îţi plac fluturii, atunci o rochie prevăzută cu aripi de voal, decoraţiuni, confetti şi tortul de nuntă în formă de fluturaşi.

Vrei margarete în miezul toamnei? Se rezolvă! Ce zici de o nuntă ca „Lacul din poveste” cu nuferi în loc de buchete de nuntă, rochie de crăiasă şi decor de basm? 

Mărturii

Conform tradiţiei italiene, mărturiile conţin cinci bomboane de zahăr, sau migdale dulci, simbolizând sănătatea, bogăţia, fericirea, fertilitatea si longevitatea.

Un săculeţ sau o cutiuţă cu bomboane puteţi meşteri singure, dragi mirese.

La fel de binevenit poate fi un CD cu muzica voastră preferată, inscripţionat cu chipurile voastre de îndrăgostiţi, un evantai pentru doamne şi un trabuc pentru domni, ceasuri, mici sticluţe de băutură sau de parfum, o fotografie de nuntă, sau orice altceva vă trece prin cap.

Cât mai este darul?

Înainte de a decide cât le puneţi mirilor în plic, ţineţi seama că meniul costă 170-200 de lei. Dar mai e şi muzica, şi fotograful, şi cameramanul, aşa că se adună. Un dar de 600-800 de lei de pereche ar fi rezonabil.

Superstiţii

Ceva nou, ceva vechi…

Fie că le credeţi, fie că nu, noi vă prezentăm câteva dintre superstiţiile de nuntă, mai vechi sau mai noi, băştinaşe sau importate din străini.

·    Călcatul mirelui de către mireasă, în timp ce se cântă „Isaia dănţuieşte”, ca să-l ţină sub papuc toată viaţa 

·    Mireasa nu trebuie să poarte perle la nuntă, pentru că ele se vor transforma în lacrimi în căsnicie.

·    Luna mai ar trebui evitată pentru că mariajele oficiate în această perioadă nu sunt fericite şi nici trainice.

·    Prietenele nemăritate ale miresei trebuie să îşi scrie numele cu creionul pe talpa pantofului acesteia. Mireasa va trebui să-şi târască piciorul când intră în biserică. Cui i se şterge numele va fi degrabă nevastă.

·    Nu e deloc bine ca mirele să vadă rochia de mireasă înainte de a intra în biserică.

·    Mireasa trebuie să-l hrănească pe ginere de trei ori în timpul petrecerii şi vor mânca împreună toată viaţa.

·    Fata care prinde buchetul aruncat de mireasă se va mărita curând.

·    Cel care prinde jartiera miresei, scoasă de mire, se va însura repede.

·    Potrivit tradiţiei americane, mireasa trebuie să poarte: ceva vechi (o bijuterie de-a bunicii, o batistă de dantelă) care simbolizează continuitatea familiei şi a generaţiilor care vor urma, ceva nou (rochia de mireasă sau accesoriile acesteia) şi care semnifică viitorul fericit pe care tinerii miri îl au în faţă, ceva împrumutat (poşeta, rujul) de la o persoană cu noroc în viaţă pentru a împrumuta şansa sa şi mirilor şi, în fine, ceva albastru (de cele mai multe ori jartiera) care simbolizează fertilitatea cuplului.

·    Dacă ai fost de trei ori domnişoară de onoare, e timpul să te opreşti, că rişti să rămâi fată bătrână.

·    Nu e indicat nici să probezi în joacă voalul sau rochia de mireasă.

·    Nu-ţi lăsa picioarele măturate, că rişti să rămâi celibatar!

Tradiţii, dar să nu exagerăm!

Desigur, este importantă respectarea tradiţiilor moştenite din bătrâni, dar nu abdicaţi, dragi miri, de la ideea că trebuie să vă simţiţi bine la propria nuntă! Nu sunteţi nişte marionete în mâna mătuşilor şi bunicilor ahtiate după respectarea datinilor, nici la festivalul obiceiurilor de nuntă.

Dacă n-aveţi chef să jucaţi hora în parcare, n-o faceţi! Alegeţi ceea ce vă place, nu executaţi la comandă programul hotărât de alţii. Altfel riscaţi ca nunta să se transforme într-un stresant maraton în care zâmbiţi doar atunci când vi se cere la poză.   

Unde-i noaptea nunţii?!

Corect. Dacă nunta se termină pe la 8-9 dimineaţa, şi urmează ciorba de potroace, mirii practic n-au o noapte a nunţii. Nimic nu vă împiedică să vă opriţi cu nunta pe la 2-3 dimineaţa, sau să o mutaţi mai spre după-amiaza, după model american, pentru a vă bucura cu adevărat de prima noapte în doi... cu acte.

Orar de nuntă

Dacă vreţi o nuntă fără timpi morţi şi fără să daţi peste cap momentele importante, cu minimum de oboseală şi tracasare, ţineţi cont de „orarul” stabilit de un specialist în nunţi. Dormiţi pe săturate măcar în dimineaţa nunţii.

Pe la 13-14 puteţi fixa adunarea la casa miresei. La 15,30, cununia civilă, pe la 16,30 e timpul ideal pentru poze la Grădina Botanică. Regula de aur: cu cât shooting-ul durează mai mult, cu atât pozele ies mai bune.

Dacă aţi făcut căsătoria civilă la starea civilă, merită să daţi 200 de lei pentru pozele de la Botanică. Începeţi mai întâi cu pozele la grădina japoneză, apoi la rozariu.

Pe la 19.00 puteţi fixa cununia religioasă, şi de la 20,30, masa, felicitările şi dansul la restaurant. Câştigaţi o dimineaţă liniştită, plus că nu staţi singuri de pe la 18-19 ca huhurezii în restaurant aşteptând invitaţii.

Naşule, măria ta!

Naşii au şi ei partea lor de cheltuială la nuntă. Naşul trebuie să achite contribuţia de 150 de lei la biserică şi 300 de lei pentru oficierea căsătoriei religioase.

Lumânările de cununie – 80 de lei bucata plus aranjamentul de la 160 de lei în sus sunt în sarcina naşei. Tot năşica trebuie să cumpere voalul şi diadema miresei, plus accesoriile. Un preţ rezonabil ar fi 700 de lei. Să trăiască finii şi naşii!

Anca Melinte, Teodora Miron

Citit 2648 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.