"Cod roșu de jaf", o combinaţie reușită

"Cod roșu de jaf", o combinaţie reușită
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O combinaţie originală între un film cu dezastre și unul despre jafuri, filmul "Cod roșu de jaf" reuşeşte un pariu important pentru un film de Hollywood: să ţină în suspans spectatorul, să-l distreze, să nu-l plictisească, să nu fie banal şi uzat, deşi premisa lui nu este nouă: filmele despre jafuri, spărgători şi despre cei care luptă să-i împiedice sunt la fel de vechi ca şi cinematograful însuşi.

O bandă, bine pregătită, îşi propune ca în timpul unui uragan să dea lovitura perfectă - spargerea unei clădiri guvernamentale americane în care se scot din circulaţie bani uzaţi. Însă rezistenţa va veni de unde se aşteaptă mai puţin, iar surprizele vor veni din ambele tabere.

Combinând genul disaster movie cu genul heist, filmul ne pune în faţă doi villaini - spărgătorii care devin la un moment dat şi asasini plus uraganul care îi loveşte (un personaj în sine, de altfel).

Ce oferă filmul este o apocalipsă în direct, plus un jaf sângeros în timpul sfârşitului lumii. Producătorii şi-au făcut lecţiile şi au învăţat despre furtuni - scena finală se petrece în ochiul unei furtuni, partea frumoasă a unui uragan.

Eroii aduc o variaţie binevenită de la salvatorii musculoşi şi în uniformă de luptă: un meteorolog (Toby Kebbell) care urmăreşte furtunile cu un ochi ştiinţific de posesor de doctorat (dar care totuşi are o maşină de vânători de furtuni care l-ar face invidios pe Batman), fratele lui, fost puşcaş marin (Ryan Kwanten) şi acum om bun la toate, şi o frumoasă dar dură femeie agent guvernamental (Maggie Grace), care rezistă tentaţiei de a coaliza cu spărgătorii şi ţine să-şi facă datoria până la capăt. Fiecare dintre ei are o poveste în spate care îi obligă să fie de partea binelui (fraţii şi-au văzut cu ani în urmă tatăl ucis de o tornadă).

Reuşita filmului stă în tensiunea permanentă: între un uragan, o bandă de spărgători şi trei viteji care încearcă să le ţină piept amândurora. Vor învinge eroii noștri doi duşmani arhetipali din filmele de acţiune?

Sursa: cinemagia.ro

Citit 2441 ori Ultima modificare Joi, 15 Martie 2018 13:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.