Ce obligaţii au deţinătorii de câini şi pisici în municipiul Galaţi

Ce obligaţii au deţinătorii de câini şi pisici în municipiul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea prietenilor necuvântători.

Pentru că tocmai a intrat în vigoare un nou Regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galați, ni se pare de bun augur să vă informăm care sub obligaţiile care vă revin, ca stăpâni de animale de companie. Şi asta pentru că potrivit regulamentului, "asigurarea și păstrarea curăţeniei și ordinii pe teritoriul municipiului, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă constituie o obligaţie fundamentală a autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor publice, agenților economici și altor persoane juridice, precum și cetăţenilor".

Ce sunt animalele de companie

Regulamentul diferenţiază animalele de companie de cele domestice: "animale de companie - animale domestice pe care omul le întreține și le îngrijește în preajma căminului pentru a comunica și a primi emoții pozitive de la acestea", "animale și păsări - păsări și animale domestice care trăiesc pe lângă casa omului (altele decât animalele de companie), fiind folosite în anumite scopuri". "Creşterea animalelor și a păsărilor, altele decât cele de companie, în municipiul Galaţi este interzisă, cu excepția zonelor Filești, Barboși şi Bădălan. Creșterea animalelor și păsărilor în aceste zone este permisă numai cu respectarea obligaţiilor sanitar-veterinare şi a normelor de igienă în vigoare", se arată în Regulament. Trebuie spus că un întreg capitol este dedicat deţinerii, creşterii şi circulaţiei animalelor de companie.

Prima obligaţie a deţinătorilor de animale de companie este de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi pe căile de acces ale spaţiilor locative în care au acces animalele de companie, în municipiul Galați. De asemenea, proprietarii trebuie să deţină în mod obligatoriu carnetul de sănătate al animalului de companie (inclusiv în timpul plimbării acestuia), carnet de sănătate care trebuie să cuprindă toate acţiunile sanitar-veterinare (vaccinări, deparazitări) cuprinse în normele specificate în domeniu; carnetul de sănătate trebuie să fie eliberat de un cabinet veterinar autorizat. Mai mult, este nevoie de carnet de sănătate pentru fiecare animal în parte, carnet pe care trebuie să-l prezinte la solicitarea reprezentanţilor asociaţiei de proprietari, a organelor sanitar-veterinare şi a altor organisme abilitate.

Vom continua subiectul şi săptămâna viitoare.

Citit 5914 ori Ultima modificare Vineri, 18 Mai 2018 01:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.