Alege oaia! Expresii cu şi despre mioare

Alege oaia! Expresii cu şi despre mioare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Prima dintre aceste expresii este "a o face de oaie". Sensul ei este de "a face o mare prostie", "a face o gafă" sau "a proceda inabil, fără îndemânare". Iată un exemplu: "Reporterul l-a întrebat pe Andrea Bocelli cum vede România de azi şi abia pe urmă şi-a dat seama că stătea de vorbă cu un orb. Ce mai, a făcut-o de oaie". Iată un al doilea exemplu: "În fiecare dintre comediile poliţiste din seria Johnny English, personajul principal o face de oaie de câteva ori şi provoacă hazul general".

La rândul ei, expresia "a sta ca măgarul între oi" semnalează o nepotrivire, o discordanţă care există între un membru al unui grup şi restul grupului. Nepotrivirea ţine de multe ori de dimensiunile respectivului membru al grupului, de mărimea lui, care-l face uşor de observat de la distanţă. Echivalentul ei este expresia "a fi un Gulliver în ţara piticilor", adică a fi un uriaş printre mărunţei. Iată şi un exemplu: "La un metru nouăzeci şi cinci înălţime, handbalistul fotografiat printre colegii de grădiniţă ai fiicei sale era ca măgarul între oi".

Un grup de expresii interesante alătură paşnicei oi un carnivor gata oricând s-o sfâşie şi s-o înfulece: lupul. Una dintre ele este expresia "A fi un lup în blană de oaie", care înseamnă "a recurge la viclenie pentru a-ţi atinge scopul". Expresia trimite la fabula "Lupul în blană de oaie" a lui Esop, în care un lup flămând înşală vigilenţa ciobanului şi a câinilor îmbrăcându-se în blana unei oi jupuite, pentru ca, odată ajuns în mijlocul turmei, să-şi potolească foamea. "Lup în blană de oaie" denumeşte metaforic, prin urmare, un om şiret sau prefăcut.

O expresie înrudită cu precedenta este "A pune lupul paznic la stână", al cărei sens este de "a lăsa pe cineva la discreţia duşmanului". Trebuie menţionată şi expresia "Lup care se dezbracă de pielea oii", al cărei

echivalent este "A-şi da arama pe faţă" sau "a se arăta aşa cum este în realitate".

Expresia "A se ţine ca scaiul de oaie" sau pur şi simplu "a se ţine scai2 înseamnă, după cum ştim, "a se ţine mereu după cineva, fără a-l slăbi o clipă", ca în enunţul: "De două săptămâni Cosmin se ţine scai de mine, ca să-i dau cartea pe care am prezentat-o la televizor".

(Sursa: "Pastila de limbă" - Radu Paraschivescu)

Citit 1316 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2018 15:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.