Moda care îmbolnăveşte

Moda care îmbolnăveşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tatuajele şi piercingul pot fi periculoase * Atenţie unde vă aranjaţi părul şi unde vă faceţi manichiura şi pedichiura *

În special pentru adolescenţi şi pentru adulţii tineri, puţine lucruri sunt la fel de importante ca imaginea pe care şi-o creează, alegându-şi după gustul lor haine, pieptănături sau coafuri, accesorii de tot soiul sau atitudini care mai de care mai rebele.

Din nefericire, nu tot ce arată bine este şi sănătos, unele dintre aceste „tendinţe” riscând să îi îmbolnăvească grav pe cei care nu sunt suficient de atenţi şi de responsabili atunci când vine vorba despre întreţinerea propriei stări de  sănătate. Unele dintre aceste alegeri pot atrage chiar boli fatale.

Tatuajele şi piercingul

Din păcate, mulţi dintre cei care realizează tatuajele o fac fără să obţină în prealabil vreun act, personalitate juridică sau aprobări din partea autorităţile sanitare.

Un tatuaj „bătut” într-o manieră iresponsabilă, într-un apartament de bloc, fără respectarea normelor de igienă poate duce la îmbolnăvirea gravă a persoanei pe a cărei piele se experimentează.

Chiar dacă „artistul” vă asigură că a sterilizat instrumentele cu spirt sau prin fierbere, trebuie să ştiţi că există afecţiuni a căror transmitere nu poate fi prevenită astfel. Spre exemplu, bacilul care provoacă tuberculoza nu va fi distrus la 90 de grade.

Trebuie să ştiţi, de asemenea, că simpla schimbare a acului nu este suficientă. Dacă persoana căreia i se face tatuajul are hepatita C, spre exemplu, şi între sângele ei şi cerneala din rezervorul aparatului de tatuat există corespondenţă, atunci pericolul de infectare este real.

În ceea ce priveşte piercingurile, acestea pot duce la apariţia unor infecţii locale ale ţesutului cu care corpurile străine intră în contact. Din nefericire, pot apărea şi boli grave cu transmisie prin sânge, dacă persoanele care poartă aceste accesorii le împrumută altora.

Aranjatul părului, un pericol?

De curând, Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului a identificat nereguli referitoare la respectarea normelor elementare de igienă în numeroase saloane de înfrumuseţare.

Nu vă feriţi, deci, să cereţi detalii referitoare la materialele cosmetice folosite de cei care vă înfrumuseţează, pentru că unele expirate, de slabă calitate sau pur şi simplu unele la care aveţi intoleranţă (fie că o ştiţi sau nu) pot cauza apariţia unor afecţiuni ale pielii.

Foarte importantă este şi calitatea materialelor folosite la manichiură şi pedichiură, dar şi modul de lucru. În cazul în care normele nu sunt respectate, vă puteţi alege cu panariţiu sau alte infecţii cutanate.

La frizer, nu uitaţi să solicitaţi schimbarea lamei briciului. Dacă frizerul l-a tăiat, fie şi foarte puţin, pe unul dintre clienţii săi anteriori, aveţi toate şansele să contractaţi bolile respectivului care se pot transmite prin sânge, cum ar fi SIDA, hepatita C, tuberculoza etc.

(din surse online)

Citit 787 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.