Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile în creşterea, îngrijirea şi educarea prietenului necuvântător. Chiar dacă avem parte de o vară capricioasă, cu zile fierbinţi şi zile ploioase, temperaturile ridicate pot afecta sănătatea prietenului necuvântător.

Maşina supraîncălzită - moarte sigură!

Chiar dacă este lăsat "la umbră", cu unul dintre geamuri întredeschis, autoturismul se supraîncălzeşte. O resimţim din plin la întoarcerea în maşină. Iar dacă lăsăm înăuntru, în mod deliberat sau din greşeală, un câine, fie şi pentru o jumătate de oră, riscăm să-i facem extrem de mult rău. Temperatura creşte şi animalul poate fi găsit în stare foarte proastă, leşinat, gâfâind. Cel mai grav este dacă sistemul său nervos nu mai funcţionează şi, de cele mai multe ori, în ciuda tratamentelor făcute în mod profesional, prietenul cu blăniţă nu va supravieţui. Conform medicilor veterinari, organismul animalelor, la fel ca şi cel al oamenilor, este făcut să funcţioneze între nişte limite clare din punct de vedere al temperaturii. Temperatura centrală a corpului uman este de 37-37,5 grade. La câini şi pisici este de 38-39 de grade.

Când afară sunt tot atâtea grade, se poate produce un blocaj al organelor lor interne. Iar primul care cedează este creierul! Iată de ce şocul termic poate duce la moarte.

Ce trebuie făcut

În niciun caz animalul nu trebuie să stea expus la soare în mod direct! Nu trebuie să fie forţat să facă mişcare sau efort. Esenţial este să aibă în permanenţă apă rece la discreţie, ca să poată să compenseze deshidratarea. La fel de utilă ar fi şi schimbarea orei de mâncare, împingând masa fie spre miezul nopţii, fie dimineaţa foarte devreme. E limpede că animalul va fi scos la plimbare seara târziu şi dimineaţa devreme. În rest, plimbare puţină, înceată şi pe la umbră.

Despre efectele negative ale expunerii animalelor la aerul condiţionat vorbim data viitoare.

Citit 517 ori Ultima modificare Joi, 18 Iulie 2019 13:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.