Principalele cauze ale durerii apărute în timpul sexului

Principalele cauze ale durerii apărute în timpul sexului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Durerea din timpul actului sexual sau dispareunia este determinată de cauze diverse, cum sunt infecţiile, leziunile de col, formaţiuni tumorale pe ovare sau pe uter. Iată pe larg ce este dispareunia şi ce poţi face pentru a rezolva această problemă destul de des întâlnită în rândul femeilor.

Statistic, aproximativ 15 la sută dintre femei acuză dureri în timpul actului sexual. Disconfortul persistent în timpul relaţiilor intime poate avea legătură, printre altele, cu bolile cu transmitere sexuală. Încă de la primele simptome, este crucial să mergi la medicul ginecolog. Acesta va efectua o evaluare ecografică şi va analiza secreţiile vaginale, în special pentru a detecta infecţia cu Chlamydia. Prezintă-i medicului toate modificările apărute, cum ar fi consistenţa secreţiilor vaginale, mirosul, dacă există senzaţie de prurit (mâncărime - n.r.) sau de usturime. Este ideal să îi spui specialistului şi dacă partenerul acuză unele schimbări în zona genitală.

Infecţiile urinare pot, de asemenea, declanşa apariţia dispareuniei. Cistitele bacteriene, dar şi cele nebacteriene pot provoca această afecţiune. Pentru a se putea stabili un diagnostic corect, se impune un control ginecologic amănunţit.

Bine de ştiut: afecţiunea se poate manifestă înainte, în timpul sau după actul sexual şi constituie o problema medicală mai frecventă în perioada menopauzei.

Dispareunia superficială şi dispareunia profundă

Există două tipuri de dispareunie. Prima este cunoscută sub numele de dispareunie superficială şi este definită că durerea resimţită la intrarea în vagin sau în interiorul vaginului. Afecţiunea poate să fie cauzată de o serie de factori, cum sunt: malformaţii ale organelor genitale, leziuni provocate în timpul naşterii sau din timpul intervenţiilor genitale, muşchi pelvieni tensionaţi, libido scăzut, infecţii urinare, sindrom de colon iritabil, cistite, anumite cauze neurologice.

Dispareunia profundă este resimţită de femeie în zona abdominală şi nu în vagin. Cu alte cuvinte, cele două tipuri de dispareunie pot fi deosebite cu uşurinţă. Cauzele durerii profunde, experimentată în timpul contactului sexual, pot include: o sarcina sau naştere recentă, uter retrovers, prolaps uterin, infecţie sau boală inflamatorie, endometrioză, chisturi, fibroame, tumori genitale.

Citit 2091 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2019 14:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.