Pamflet - Introducerea plății cu cardul în piață schimbă fața orașului. Galațiul, peste Cluj și Brașov!

Pamflet - Introducerea plății cu cardul în piață schimbă fața orașului. Galațiul, peste Cluj și Brașov!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Da, este adevărat, mii de turiști din țară se înghesuie deja în Piața Centrală pentru a profita de o mare șansă: deja se poate achita electronic, fără să te mai murdărești de chipurile lui Caragiale sau Vlaicu (pilotul de pe bancnotă, nu fostul city-manager). Opoziția gălățeană a luat foc, mai ales că „șmecheria” cu POS-ul printre tarabe vine cu numai câteva luni înaintea alegerilor locale.

Lăsați-ne, ieșenilor, să ne bucurăm!

Marile municipii ale României nu se așteptau la așa ceva, pare ireal ce se întâmplă în sud-est! Administrația publică locală a anunțat zilele trecute că gălățenii care își fac cumpărăturile în Piața Centrală au nesperata variantă de a plăti și cu cardul, doar urbea președintelui Klaus Iohannis bucurându-se până acum de acest avantaj. „Este demn de subliniat faptul că Galaţiul este abia al doilea oraş din ţară în care se poate face piaţa şi cu cardul, după Sibiu”, precizează cu emfază reprezentanții municipalității, iar situația deja pare să scape de sub control. Ieri, în timp ce redactam acest articol laudativ, am fost informați la redacție că sute de brașoveni și ieșeni dăduseră iama în fructele și legumele dintre halele celebrei piețe. 

Clujenilor le trebuie metrou

Am deplasat trei reporteri în perimetrul dintre străzile Tecuci și Traian, iar reacțiile sunt incredibile. „Așa se face treabă, nu ce încearcă ai noștri, doar la Viena și New York am mai plătit cu cardul după ce am cumpărat păstârnac. Bine, în America n-am găsit păstârnac, îi zice altfel, oricum este senzațional. M-aș muta și mâine în orașul dumneavoastră, Galațiul a crescut în ochii mei”, ne-a declarat un român care venise tocmai de la Ploiești ca să achite cu cardul două kilograme de struguri din Olanda. Un clujean, ușor iritat că în urbea sa încă nu s-a ajuns la acest nivel, a trântit și o înjurătură înspre administrația fostului premier Boc: „Nouă ne trebuie metrou și nu știu mai câte, tulai, Doamne! No, asta-i treabă cușer, plata cu cardul, așa putem fi smart-city.”

„Suntem pregătiți de așa ceva?”

Aducerea de POS-uri la tarabele cu dovleci și ceapă a luat pe nepregătite și opoziția dunăreană. „Despre treaba asta nici măcar nu s-a vorbit, nici măcar în campania electorală, așa că nu e corect să introduci plata electronică atunci când mai sunt doar câteva luni până la alegerile locale, e un mare avantaj pentru actualul primar”, a remarcat George Stângă, șeful PNL Galați, iar Bogdan Rodeanu, președintele local al USR-ului, merge mai departe: „Vom face un memoriu la Ministerul Turismului, orașul ar fi avut nevoie de acordul celor de acolo, căci va fi o inflație de turiști după luarea acestei măsuri. Suntem noi pregătiți de așa ceva? E nesăbuință.” Așadar, tot binele spre rău după această lovitură, însă poate că se vor defecta unele POS-uri.  

Piața de Apoi

Dispar bancnotele din municipiu

* Este necesară precizarea că se poate face plata numai cu carduri alimentate în prealabil. Cardurile de sănătate nu pot fi utilizate în acest sens, chiar dacă i te poți confesa comerciantului că legumele achiziționate îndreaptă cifrele din fișa medicală.

* Firește, bancnotele vor dispărea din municipiul reședință de județ, au devenit netrebuincioase. Doar la Piața Centrală nu se mai făcea plata pe bază de POS...

* Liderul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, va ataca decizia Primăriei Galați la Curtea Constituțională a României. “Este încă un abuz al PSD-ului, se folosește de pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a face viața românilor mai bună. Cel puțin la Galați, unde nu avem un candidat competent pentru Primărie, mi se pare un dezastru să arunci o asemenea armă în luptă”, a comentat conducătorul PNL.

* De aparate de citit carduri ar mai avea nevoie și vânzătoarele ambulante din intersecții, e vorba de băbuțele care vând ghiocei sau pătrunjel. Totuși, Poliția Locală promite să le facă dosar penal evazionistelor, ocazie cu care n-ar mai fi nevoie de upgradarea acestui tip de comerț stradal.

* Industria videochat-ului din zonă salută această măsură, prin intermediul unui comunicat. „Vrem să știm doar ce preț mai au bananele”, se menționează în text.

Muieți-s POSmagii

Flacăra JO, aprinsă de Transurb?

Nenumăratele incidente de pe străzile Galațiului de care se face vinovată societatea de transport public în comun își găsesc o nesperată utilitate. Comitetul Olimpic Internațional, informat de faptul că mai multe autobuze Transurb (foto) au luat foc de-a lungul vremii, a apelat la o găselniță uluitoare. Ca să asocieze imaginea Jocurilor Olimpice din 2020, care vor avea loc la Tokyo, cu o alegorie, CIO a decis ca Flacăra Olimpică să fie aprinsă de următorul autovehicul care va lua foc în mers. Nici nu știi ce să alegi, numele orașului tău să apară în știrile despre Olimpiadă sau...?   

OlimpiAda Marinescu

ŞARLATANUL de Submarin Cosorescu

Eu – corcitură-ntâmplătoare şi tributar al nesimţirii, 

ajuns la vârf prin păcăleală, călcând pe doliuri şi cadavre,

scuipând pe vis, pe rugăciune, pe ţărna patriei – dau sfară:

sunt secătură mondială, gunoi de lux, stăpân pe javre,

jeg de partid, de stat, de forum, păduche lat (cu aroganţă),

păduche lung (fără ruşine), sfânt aliat cu fariseul,

nu are nimeni ce să-mi facă, nu poate nimeni să m-alunge

nici cu ciomagul, nici cu sila şi nici măcar cu DDT-ul!

 

Eu – surogat al înmulţirii fără obraz şi chibzuinţă – 

dau sfară-n toată-mpărăţia lui nea Tândală (Greaţă-vodă): 

sunt şarlatanul pus pe lista pe care-o studiază chiorii

când vin să-şi cate perspectiva în clasa mea gasteropodă!

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3370 ori Ultima modificare Duminică, 22 Septembrie 2019 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.