Noi cu ai ”noştrii”, voi cu ai ”voştrii”

Noi cu ai ”noştrii”, voi cu ai ”voştrii”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O glumă apărută în mediul virtual în urmă cu ceva ani spunea că pentru a nu mai apărea confuzii legate de numărul de "i" din cuvântul "copii", se instituie o nouă regulă gramaticală: pentru fiecare copil, câte un i; astfel, un copil, doi copii, trei copiii, patru copiiii ş.a.m.d.

Dincolo de poantă ne confruntăm însă cu o situaţie cât se poate de serioasă. Vocala "i" prelungeşte de atâtea ori eronat unele cuvinte sau, din contră, le scurtează nepermis pe altele, încât vorbitorii fără un simţ al foneticii pică lesne în plasă. Îngrijorător este că găsim aceeaşi greşeală şi la persoane cu un nivel de pregătire pe care l-am presupune ridicat: medici, avocaţi, profesori sau jurnalişti.

Nu de puţine ori vedem astfel scris greşit „noştrii” în loc de „noştri” şi „voştrii” în loc de „voştri”. Aşa cum scrie Wikipedia, grupul de consoane „str” din „nostru” faca ca în forma de plural „i”-ul final să fie o vocală propriu-zisă, nu doar o palatalizare nesilabică a consoanei anterioare, aşa cum se întâmplă cel mai frecvent (de exemplu ban - bani, alb - albi - n.r.). Acest fenomen este interpretat greşit de unii vorbitori, ca o necesitate de a scrie cuvintele „noştri” şi „voştri” cu doi de „i” la urmă.

Un fenomen similar se întâmplă în cazul substantivului „membru” (printre altele), care are la plural forma nearticulată „membri” şi forma cu articol hotărât „membrii”. Aceste forma sunt de multe ori confundate în scris, ca de exemplu în formularea: „Clubul de şah al pensionarilor număra acum cinci ani 40 de membrii”.

"Copiii" şi "cobaii"

Revenind la termenul "copil", vom spune "copiii se joacă", cu trei de "i", indiferent de numărul copiilor, şi nu "copii se joacă". Dexonline.ro are disponibil un ghid de exprimare corectă în care este dezbătută şi această problemă. Astfel, spunem şi scriem „copiii se joacă” şi „cobaii sunt rozătoare”, nu „cobaiii sunt rozătoare”. „În cele mai multe cazuri, forma de plural articulat a substantivelor masculine se formează prin adăugarea articolului hotărât „-i” la forma nearticulată. Substantivele care au doi „i” la plural (copii, ulii, vizitii) capătă încă unul în forma articulată (copiii, uliii, vizitiii), iar substantivele care au un singur „i” la plural (oameni, cobai) vor avea doi „i” în forma articulată (oamenii, cobaii).

Citit 4131 ori Ultima modificare Joi, 17 Octombrie 2019 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.