Clanurile de intelectuali tulbură Galațiul. PAMFLET

Clanurile de intelectuali tulbură Galațiul. PAMFLET
Se citește prea mult, se creează în exces
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Lectura ucide, fugiți de poezii!

Ați auzit sintagma "i-a găsit nivelul crescut de Academie din sânge sau în aerul expirat"? Ei bine, nici în textul următor nu veți face cunoștință cu o asemenea exprimare, însă era nevoie de un preambul atipic pentru ceea ce urmează să citiți. Municipiul reședință de județ trece printr-o revoluție culturală fără precedent.

Aia vine de la Liiceanu?

Presa națională care scoate în evidență răfuielile interlopilor gălățeni - de exemplu, cel mai recent "battle" cu săbii din cartierul Aviației - este plătită. Galațiul este renumit pentru alte evenimente, cultura a început să le dea mari bătăi de cap autorităților locale. S-a ajuns atât de departe, încât și în ședințele Consiliului Local se discută la cel mai înalt nivel, primarul și opoziția liberală aruncându-și invective în adunarea organizată zilele trecute. Băiete, îți curge sânge din nas, este o remarcă a edilului-șef, care, cel mai probabil, a fost copiată de la Gabriel Liiceanu. Sau de la Doru Căstăian, ca să ne referim și la intelectualii gălățeni.

"Să-ți evaluez familia!"

Se aude că după ședința CL au curs înjurături ca la ușa Academiei Române, dialoguri care cu greu pot fi reproduse. Totuși, nu ne putem abține, așadar iată ce vorbe și-au adresat cu foc politicienii gălățeni: "Mai dă-te-n paradigma noastră!/ Auzi, băi domnule? Să-mi faci o recenzie. Aici, acum!/ Recrudescența e soră-mea, să nu te iei de ea, că-ți anulez abonamentul la V.A. Urechia!/ Să-ți evaluez întreaga familie și soporificul candidat". Lucruri înfricoșătoare, generate de atmosfera încărcată din oraș, tot mai multe cete de scriitori, poeți, dramaturgi și profesori punând stăpânire pe străzi, intersecții și piețe. Pe agora, cum ar spune derbedeii din Micro 40 la care făceam referire în startul articolului.

Atunci când metafora chiar taie

Zonele rău-famate din Galați sunt, conform unui comunicat al Poliției, teatrele Dramatic și Muzical, biblioteca de pe Mihai Bravu, muzeele, cu precădere cel de Istorie, acolo unde poate fi pomenit eufemismul calului ce l-a purtat în șa pe Ștefan cel Mare, casele memoriale și mai puțin cinematografele. Unii adolescenți ni s-au plâns la redacție: "Metaforele tăioase ale bărboșilor care fumează pipă la orele întunericului ne înnebunesc. Se strâng unii în noul Parc Eminescu și recită versuri de ne vine să sunăm la 112. Unde sunt bețivii și drogații de altă dată?". Este, realmente, o întrebare cinstită care trebuie să ne pună pe gânduri.

Dramaturcii și tătarii

Pamflet în versuri

LA SCÂRBA-MPREJUR de Submarin Cosorescu

Sunt idiot şi put profund/ a nicotină şi rachiu,

l-am întrecut pe vărul sconcs,/ mi-s mai ceva decât candriu,

fac tulburare la confort,/ la văz, la miros şi auz,

oriunde şi oricând aş fi.../ şi, mai ales, n-autobuz!

Îmi place-al naibii să-nciudez,/ să-mprăştii scârbă împrejur,

nu am obraz şi nici bilet.../ şi nu mă doare nici în tur

de cei pe care-i deranjez/ şi care-mi zic pe şleau, curat:

duhneşti a tont şi-a usturoi,/ a ceapă şi a nespălat!

Aşa mi-i neamul meu: mizer,/ zălud şi strâmb şi destrămat,

focar de silă, potlogar,/ jegos urgent recomandat

pentr-un loc sigur după gard,/ în rezervaţie... v-acuz

că mă distingeţi peste tot.../ şi, mai ales, n-autobuz!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Alte daune. Poet bătrân, prins cu rimă albă

* Să te ferească sfântul de vreo invitație la cenaclu, la vreo lansare de carte. Dacă o anumită persoană manifestă asemenea intenții toxice, indiferent cât de apropiată îți este, refuz-o vehement! Ne-am strica firma de oraș industrializat din dragoste, nicidecum forțat, așa cum susțin, în lucrările lor, cronicarii.

* Există și semnale pozitive, nu funcționează numai planurile sordide ale intelectualilor zonei. De pildă, Festivalul Național de Comedie, care anul trecut a durat la nesfârșit (30 de zile, ce pierdere de vreme, câtă plictiseală, bani aruncați pe apa Brateșului!), va ține anul acesta numai o săptămână și două zile. Sperăm, evident, ca toate spectacolele să se țină cu sala goală. Am mai avea o șansă.

* Ce bine că așa-numitele librării din oraș sunt mai degrabă papetării! Aparițiile editoriale sunt tot mai puține: iată, încă o veste bună.

* Un poet gălățean ajuns la vârsta senectuții a fost prins de Poliția Locală cu rimă albă asupra sa. N-a reușit să ofere o explicație plauzibilă, îngăima că n-a dorit să fie încrucișată, că l-a interesat mai mult cultura underground... În fine, a fost amendat cu impresionanta sumă de 500 de lei, fix cât pensia de care se bucură.

Papetăria salvează România

Falimentul Thomas Cook nu ne afectează

Agenția de turism Thomas Cook a dat faliment în urmă cu o săptămână, 600.000 de turiști din întreaga lume fiind afectați. Ne-am interesat la biroul gălățean de turism pentru a afla numele operatorilor locali care au de pierdut din cauza acestei lovituri financiare. "Din fericire sau din nefericire, depinde cum vreți să vedeți problema, cu câteva zile înainte, câteva mii de canadieni și americani și-au anulat sejurul la Galați. Vă dați seama dacă ar fi rămas blocați aici? Ar fi fost nenorocire", ne-au spus un reprezentant al biroului de turism gălățean.

Cooku’ & Pupăza

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3881 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2019 22:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.