Minicronică. ”Ad Astra”, acţiune la gravitaţie zero. ”Spre stele”, originea unei expresii

Minicronică. ”Ad Astra”, acţiune la gravitaţie zero. ”Spre stele”, originea unei expresii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

„Ad Astra” rulează deja în cinematografele româneşti de câteva săptămâni. Filmul prezintă povestea inginerului spaţial Roy McBride (Brad Pitt), care este nevoit să pornească într-o expediţie către frontierele sistemului nostru solar, în căutarea adevărului despre tatăl său, personaj interpretat de Tommy Lee Jones. 

Călătoria lui Roy McBride, un individ excepţional, bântuit însă de dileme morale şi existenţiale, se dovedeşte a fi una iniţiatică şi revelatoare, în egală măsură. Expediţia este punctată de numeroase scene de tensiune bine integrate în povestea generală. 

Sunt de părere că dialogul interior al protagonistului adaugă greutate filmului, deşi unii comentatori sunt de părere că transpunerea repetată a gândurilor personajului este redundantă, în multe locuri.

Ca un minus, unele scene sunt destul de puţin veridice, aşa cum este şi cea în care eroul se protejează de micii asteroizi din inelul lui Neptun cu ajutorul unei simple bucăţi de metal.

Coloana sonoră este în ton cu subiectul şi cu acţiunea, fapt ce face şi mai memorabilă experienţa din sala de cinematograf.

Numele filmului „Ad astra” se traduce din latină în limba română ca „La stele” sau „Către stele”. Este o parte a unei expresii celebre în limba latină, „Per aspera ad astra” sau „Ad astra per aspera”, care apare în versul 437 al tragediei „Hercule furios” de Seneca. Potrivit Wikipedia, poate fi literalmente tradusă ca „pe căi anevoioase (se ajunge) la stele”. Altfel spus, calea către reuşită este presărată cu greutăţi şi numai prin strădanii anevoioase se poate ajunge la izbândă, la lumină (ad astra).

Citit 2743 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2019 12:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.