”La Gomera”, propunerea României la Oscar 2020

”La Gomera”, propunerea României la Oscar 2020
Filmul propus de România pentru ediţia de anul viitor a Oscarurilor, pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, este regizat de Corneliu Porumboiu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La începutul acestei luni, s-a încheiat oficial perioada de prezentare a candidaturilor pentru nou intitulata categorie „Cel mai bun lungmetraj internaţional”/„Best International Feature Film” (până în aprilie 2019 cunoscută ca „Cel mai bun film într-o limbă străină”) la cea de-a 92-a ediţie a Premiiilor Oscar. Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului premiilor Oscar, au avut premiera între 1 octombrie 2018 şi 30 septembrie 2019 şi ai căror producători şi-au exprimat opţiunea de a participa la această preselecţie, conform cinemagia.ro.

"La Gomera", filmul regizat de Corneliu Porumboiu, a fost desemnat propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun film străin” a premiilor Oscar 2020. Odată ce perioada aplicaţiilor s-a încheiat, nouă finalişti vor fi selectaţi din totalul de înscrieri, până la finalul lunii decembrie. Ulterior, Academia Americană de Film selectează zece (până anul acesta erau selectate doar cinci filme - n.r.) nominalizaţi, pe care îi anunţă în ianuarie 2020. Gala Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.

Academia Americană de Film a decis, în aprilie 2019, să schimbe denumirea categoriei „Cel mai bun film într-o limbă străină” în „Cel mai bun lungmetraj internaţional” (Best International Feature Film), deoarece „reprezintă mai bine această categorie şi promovează o viziune pozitivă şi cuprinzătoare a creaţiei şi artei cinematografice ca experienţă universală”.

România a avut 33 de propuneri

Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin se acordă anual începând cu anul 1948. Până în 1950, acest premiu a avut un statut special. Între 1951 şi 1956 (cu o excepţie în 1964, când nu a fost acordat – n.r.), conform Wikipedia, a fost considerat Premiu Onorific. Din 1957, a fost acordat ca premiu de sine stătător.

Spre deosebire de alte premii ale Academiei, premiul pentru cel mai bun film străin nu este acordat unei personalităţi individuale. Este acceptat de regizorul filmului câştigător, dar este considerat un premiu pentru ţara care a propus filmul, deşi, începând cu anul 2015, numele regizorului este gravat pe statuetă. De-a lungul anilor, premiul pentru cel mai bun film străin a fost acordat aproape exclusiv filmelor europene: din cele 68 de premii pentru filmele străine înmânate de către Academie din 1947, 56 au fost acordate filmelor europene.

Cea mai premiată ţară străină este Italia, cu 14 premii câştigate. România a făcut 33 de propuneri din care un singur film ("După dealuri", regia Cristian Mungiu) a ajuns pe lista scurtă de nouă filme din care se alegeau cele cinci nominalizări.

Citit 1189 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2019 12:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.