Gălățenii au ieșit cu fum din izolare: ”Am crezut că și-a revenit Combinatul!”. Pamflet

Gălățenii au ieșit cu fum din izolare: ”Am crezut că și-a revenit Combinatul!”. Pamflet
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Grătarele oamenilor din oraș au păcălit aparatele de măsurare a poluării. Garda de Mediu a sunat alarma la ministerul de resort, reprezentanții instituției crezând preț de câteva ceasuri că fostul Sidex și-a repornit toate furnalele și că funcționează ca în anii 80-90.

Măști, hâc, distanțare

Încheierea celor două luni de pseudo-arest la domiciliu ne-a adus iarăși în atenția presei de scandal. De pe 15 mai, contribuabilii gălățeni au luat la propriu cu asalt zonele de agrement în care poate fi pârlită o ceafă și o tavă de mici, izolarea evidențiind dorința nebună a cetățeanului de la bloc de a contempla în prezența unui grill. Cu măști, acolo unde s-a putut, cu distanțare fizică invers proporțională cu numărul de sticle golite, românii din sud-est s-au răzbunat pe cinste după cea mai lungă perioadă petrecută obligatoriu la domiciliu. În tronson, prin grădini, la garajele rămase în picioare, în multe zone urbane au sfârâit grătarele, în ciuda sfaturilor specialiștilor de a rămâne precauți.

Destinație cu aer foarte curat

Inclusiv Ministerul Mediului a fost alertat de fumul ridicat deasupra Galațiului în weekend, ministrul Costel Alexe făcând și o vizită-fulger în orașul nostru pentru a afla sursa poluării fără precedent. "Conform studiilor din ultimii ani, municipiul dumneavoastră apare în topul destinațiilor cu cel mai curat aer din țară, ca Soveja și Sărata-Monteoru, de aceea nu înțelegeam de ce au ieșit asemenea indicatori în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Practic, din satelit era un nor imens de fum, nici Dunărea nu se mai vedea ca altă dată. Bine, acum e și încercată de secetă", ne-a declarat șeful ministerului de resort, panicat că România s-ar putea alege cu o nouă sancțiune din partea Comisiei Europene.

Povestea unui nevorbit

Garda de Mediu a alertat autoritățile din cauza smogului care a acoperit Galațiul din momentul în care s-a intrat în așa-numita relaxare. "Cifrele vorbesc, ele nu sunt subiective: n-a mai fost o asemenea poluare în oraș încă din 1988, când combinatul siderurgic atingea un maximum de producție (n.r. - 8,2 milioane de tone de oțel). De aceea am și crezut că și-a revenit marea uzină, că au fost repornite toate furnalele, că e totul ca în perioada în care se făcea trecerea de la comunism la capitalism, când munceau 40.000 de oameni din județ pe platforma Sidex", a comentat un reprezentant al instituției, individ cam nevorbit, cu talent de orator. Slavă Cerului că a fost doar o poluare de conjunctură!

Grill la deal cu boii mici

Unii și-au achitat întreținerea

* Eroismul de după data de 15 mai 2020 îmbracă multe forme. Se aude că, în câteva zone ale Galațiului, bormașinile au coborât burghiul în bernă. Mai ales în apartamentele în care grătarul a fost aprins pe balcon sau în bucătărie.

* Nu este o glumă. Unii dintre vecinii noștri de bloc sau de cartier n-au știut cum să celebreze Revelionul ieșirii din starea de urgență. Cei mai mulți dintre ei, ca să se adecveze momentului, au făcut un drum până la asociația de proprietari pentru a-și achita factura la întreținere.

* Ca joc de societate, după dispariția riscului de a fi amendat, gălățeanul de rând iese la bulevard și numără bordurile. Pe acelea noi. Și pe acelea vechi. Dar nu pot fi deosebite. Totuși, cele vintage trebuie schimbate.

* De asemenea, pot fi numărate autobuzele care iau foc. E joc special pentru Galați.

* O parte dintre concitadini n-au avut gaz, alții n-au beneficiat de apă caldă. Așadar, se găsesc și modalități decente de a petrece căderea unui zid. Nu mai suntem obligați să stăm în casă, dar dacă nu ne putem spăla, n-ar merita riscul de a stânjeni mediul înconjurător.

* Întrebarea care-i macină extraordinar de tare pe gălățeni. Ține de eterna rivalitate: brăilenii, dacă tot nu prea au raportat cazuri de Covid-19, de ce au părăsit starea de urgență?

Bormașina timpului

Galațiul strănută în Cotul Pisicii

Conform ultimelor reglementări, românii care strănută sunt pasibili de dosar penal. Strănuți cu masca pe figură, în batistă și eventual în cot, ne-a sfătuit ministrul de Interne, Marcel Vela. Autoritățile gălățene, după o ședință-maraton, au decis ca locuitorii orașului să strănute doar în Cotul Pisicii, pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Pentru cititorii din alte zone, Cotul Pisicii este un meandru al Dunării, în aval de Galați, situat în dreptul localității Grindu. Denumirea meandrului provine de la vechiul nume al localității Grindu, Pisica.

Stră-Nutline

Galațiul în imagini

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

Citit 3054 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Mai 2020 00:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.