O eroare din ”Viața liberă” l-a făcut miliardar. Pamflet

O eroare din ”Viața liberă” l-a făcut miliardar. Pamflet
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Greșelile din cotidianul gălățenilor pot da naștere unor utopii: i s-a întâmplat unui remarcabil român din municipiu, căruia atenția i s-a blocat inexplicabil pe cursul valutar de la începutul săptămânii trecute. Dolarul american i-a făcut cu ochiul, restul îl aflați din text. Povestea poate fi considerată dramatică, binele nu învinge de fiecare dată!

A dat lovitura cu ziarul

O asemenea întâmplare este consemnată o dată la o sută de ani, poate și mai rar, pentru confirmare ne-am putea încolona la sala de lectură a oricărei biblioteci de pe planetă. Firește, ca să răsfoim presa secolelor trecute, eventual să vânăm breșe similare în publicațiile vremurilor apuse. S-a întâmplat săptămâna trecută: un pensionar din municipiul Galați, cititor cu state vechi al principalului cotidian al județului, a luat de bună o mare greșeală de pe prima pagină a ziarului, a investit corespunzător și a devenit miliardar. "Nu-mi vine să cred că mi-ați oferit o asemenea șansă, vă rog să mai dați rasol și altă dată", ne-a transmis domnul Ionică Lefter, expresia cu rasolul fiind, totuși, nepermis de vulgară.

Musca și nevasta, celelalte personaje

Despre ce este vorba? "Viața liberă", în colțul dedicat cursului valutar, a publicat luni, 10 iulie 2020, valorile principalelor monede planetare, scrântind grav raportul leu - dolar american. "Chiar vorbeam cu nevastă-mea că nu prea mai am ce citi în ziar, că văd nepermis de multe greșeli prin texte, exprimări ușor învechite, când mi s-a așezat o muscă fix pe ziar. Și unde credeți? Pe cursul valutar aterizase nenorocita! I-am fript o palmă și mi-a rămas privirea pe acele cifre", povestește domnul Lefter. Și continuă: "Mi-am și întrebat consoarta dacă nu i se pare cam mic dolarul lu' alde Trump, 3,28 lei, dar ea a ridicat din umeri. Nu știu, dom'le, ce mă bâzâi?, mi-a răspuns ea, îmbufnată, nu-i ieșise pasiența în serialul turcesc de pe Kanal D".

Finalul de la matrimoniale

Încurajat de un nepot cu spirit întreprinzător, Ionică Lefter a făcut ziarul sul, și-a vândut apartamentul și casa părintească de la țară, a cumpărat valută americană - era cu un leu mai ieftină în cotidianul Galațiului! - și a devenit miliardar. În miliarde de lei vechi, dar tot miliardar i se poate spune. "Ce mai contează că a fost o greșeală de tipar sau de corectură la VL? Să le dea Dumnezeu sănătate celor care au scăpat-o! De fapt, mai bine o lăsați așa, poate nu-și dă nimeni seama că ați trântit-o și ies și eu mai bine, sunt bogat pe munca mea, nu pe gafa altora", ne laudă într-un fel gălățeanul Lefter. Apoi a folosit expresia cu rasolul, a divorțat de soție, ca orice proaspăt înavuțit și a publicat la mica publicitate un anunț matrimonial.

Lacuna Albastră

Dragi politicieni, sorry!

* Le contabilizăm noi înainte ca unii dintre politicieni să ni le arate în perioada de pre-campanie electorală. Am glumit și noi, ei sunt preocupați cu promisiunile, nici consilierii lor nu le dibuiesc, sunt slab pregătiți. În schimb, oamenii simpli mereu ni le semnalează.

* Totuși, le prezentăm scuzele unor jucători activi din politica de Covurlui: preiau exprimările nefericite pe care uneori le scăpăm până la tipar și se prezintă defectuos în fața electoratului. E păcat de ei, au ocazia de a se întâlni o dată la patru ani cu votanții, trebuie să presteze ireproșabil. "Viața liberă", pe de altă parte, e zilnic în contact cu mulțimea.

* Decizie de ultimă oră a conducerii ziarului: primul angajat care va ajunge la trei păcate profesionale va fi obligat să pună bazele unui nou partid politic. Că tot se vorbește despre dictatură în aceste zile. Așa-numitul norocos-fondator va fi urmat de ceilalți care vor călca pe bec. Sperăm să nu rămână în VL doar portarul.

* Cu o singură gafă ne-am mândri în fiecare dimineață pe tarabe: evenimentele cu iz de traseism politic să apară - întâmplător, nicio eroare din această publicație nu este voită! - la rubrica de comemorări din pagina de mică publicitate.

Alexandru Ioan Scuza

Fiți vigilenți, purtați mască!

Modelul german din transportul public de persoane nu trebuie importat! În câteva orașe din țara Angelei Merkel se promovează intens în autobuze și tramvaie evitarea deodorantului pentru subraț: "Nu-l mai folosiți, astfel veți fi nevoiți să purtați masca doar ca să vă apărați de mirosuri!". Gălățenii trebuie să fie vigilenți, deoarece conspiraționiștii de la Dunărea de Jos au început să pună un accent deosebit pe igienă și pe deodoranți de tip roll-on. Cu alte cuvinte, nu vă lăsați păcăliți de mirosul fin din autobuze, purtați mască!

Basca lui Zorro

Galațiul în imagini

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2133 ori Ultima modificare Joi, 23 Iulie 2020 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.