”Racordare clandestină, ca la Ivești și Toflea”. Pamflet

”Racordare clandestină, ca la Ivești și Toflea”. Pamflet
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Decât să analizeze tarifele de pe site-ul ANRE și să stea la coadă, în frig, câțiva dintre concitadini ne-au povestit că sunt tentați să aleagă o variantă și mai ieftină. Aproape gratis, după cum se poate înțelege din articol.

Părerea unor oameni experimentați

Liberalizarea pieței energiei electrice - ce dandana! - este una dintre primele griji ale gălățenilor în 2021. De parcă nu deranja destul pandemia, ai noștri sunt nevoiți să facă parte și din alte cozi interminabile, după cele tradiționale de început de an de la Taxe și Impozite ale municipalității. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se face vinovată de nepopularizarea ieșirii din sfera tarifelor reglementate de stat, însă în această pagină nu ne propunem să tragem pe cineva la răspundere, ci să identificăm soluții. Iar una dintre ele, absolut surprinzătoare, vine chiar de la cititorii noștri, oameni cu o vastă experiență de viață.

Ieftin sau chiar gratis?

"Domnilor, dacă ne aducem aminte, că articolele sunt încă pe internet, în anii 2000, la Toflea, Liești și Ivești, multe palate ale unor conjudețeni erau racordate ilegal la rețeaua de electricitate. Și n-a mai murit nimeni, dacă putem spune așa, deci cred că asta e cea mai bună variantă. Mai e și criză economică și va urma una și mai mare. Ce liberalizare, ce să stăm să analizăm ofertele de prețuri? Racordarea clandestină la rețea, eu pe asta aș miza. E cea mai ieftină", ne-a scris la Poșta Redacției Ionel Contor, fost șef de scară într-o asociație de proprietari din Micro 39. Persoană bine ancorată în realitățile cotidiene, domnul Contor și-a încheiat astfel mesajul: "Sper ca părerea mea să nu fie luată drept bășcălie de vreun parlamentar tânăr, cum e acel domn Bulai de la USR. Am zis și eu, n-am dat cu parul".

Contor s-a supărat pe noi

Ne-am dat interesul pentru a-i explica domnului Contor că legarea ilegală la rețeaua de curent electric nu mai este posibilă, cum se întâmpla în urmă cu 12-15 ani. Au fost efectuate lucrări speciale în zonă, așadar o asemenea tentativă este din start sortită eșecului. Din păcate, a fost momentul în care am pierdut orice legătură cu gălățeanul a cărui imaginație depășește orice măsură. "E clar, sunteți cu sistemul, nu mai avem ce discuta. La revedere!", a fost replica de final a lui Ionel Contor, care abia ne mărturisise că face parte dintr-un grup important de gălățeni hotărâți să se "liberalizeze" după capul lor, adică după modelul vintage Ivești, Liești & Toflea.

Ilegala Galaction

Așa da, cu străzi cufundate în beznă!

* O expresie îndrăgită în municipiul Galați, "Ai grijă, cam furi curent!", devine ilegală o dată cu modificarea regulilor din piața energiei electrice. Până în acest moment, nu se cunoaște fraza care va înlocui exprimarea considerată deja defectuoasă.

* Nici vorbele de alint nu mai sunt permise oricum, mai ales dacă acestea conțin termeni de nișă, precum lumină, fasung sau întrerupător. Exemplu: "Ești lumina ochilor mei. Vrei să ne căsătorim?". Persoanele care vor fi prinse în flagrant riscă dosar penal.

* Municipalitatea gălățeană se laudă că anticipa de ani buni trecerea într-o zonă concurențială: "Din acest motiv am lăsat multe străzi prost iluminate. Ar fi însemnat acum să mai spargem din becuri, ar fi fost un șoc pentru toată lumea. E preferabilă poziționarea Primăriei Galați din ultimii ani, cu becuri mai mult chioare decât funcționale." 

* Pe Grupul Șoferilor din Galați, organizație fondată pe Facebook, a apărut deja avertismentul scontat de pagina de pamflet a Vieții libere: Conducătorii auto care merg cu farurile aprinse, mai ales noaptea sau pe ceață, vor primi o factură încărcată la energia electrică.

Bec in business

Mărgărit acuză postul TV Galați

Pe modelul Iulian Bulai, parlamentar USR, care a criticat programul de revelion de la televiziunea publică, deputatul gălățean din partea PSD Marius-Mitică Mărgărit, supranumit Ciasuri, l-a sunat pe Florin Pâslaru, patronul de facto al postului TV Galați, pentru a-i reproșa o chestiune similară. "Este adevărat, nu mi-a plăcut programul de revelion de la TV Galați, pentru că n-a existat. Ce înțeleg prin program special pentru acea noapte? Un interviu cu domnul primar, firește", ne-a explicat Mărgărit.

Iulian Bulai-Deleanu

Galațiul în imagini

Un membru ş-o membrană

(!) sunt membru... [de partid, să se-nţeleagă:

partidul scamatorilor demenţi,

partidul popular(g) şi într-o doagă,

din lagăre sărit... şi din rulmenţi]...(!)

(!) amanta mea-i membrană... [să se ştie:

tot de partid - acelaşi, scumpul, strâmbul -

şi soaţa unui membru... (cap-gulie)...

boss, prim-mascul, dar poreclit hadâmbul] (!)

(!) un membru ş-o membrană... [doi în unul,

adică unu-ntr-una... (şi întruna)]...

manipulăm cu măiestrie tunul...

(ştiţi care tun)... şi proştii, şi minciuna (!)

 

(!) sus/puşi în scheme/ştate bugetare,

ne doare-n cu... (rimează ca la carte

cu-n timp obscur şi-o vreme-ncurcătoare)...

minţi prinse-n fals şi-n ştraifuri lozincarde (!)

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2648 ori Ultima modificare Joi, 07 Ianuarie 2021 20:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.