Forfotă - Dacă tot s-au redeschis, de ce să nu le frecventăm? Cozi imense la păcănele în Galați! PAMFLET

Forfotă - Dacă tot s-au redeschis, de ce să nu le frecventăm? Cozi imense la păcănele în Galați! PAMFLET
Nebunia de la o sală de păcănele din Galați nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Repornirea unor activități din municipiul reședință de județ a scos oamenii din casă. Cei mai mulți se îmbulzesc în sălile de păcănele: circulă zvonul că o combinație de simboluri le-ar putea reduce substanțial impozitul pe anul în curs.

Unii doar au aerisit

Autoritățile au decis la începutul acestei săptămâni să repornească activitățile esențiale din mai multe localități ale județului Galați, pe listă aflându-se și municipiul-reședință. Rata de infectare cu Covid-19 a scăzut atât de mult, încât restaurantele, instituțiile de cultură și sălile de jocuri de noroc și-au putut redeschide ușile. Unele ca să aerisească, altele ca să încerce să-și revină din coșmarul falimentului. "E vorba și de barurile și cafenelele la interior, de cinematografe și alte instituții organizatoare de spectacole și concerte, toate acestea în limita a 30 la sută din capacitatea disponibilă", ne-a suflat un comunicator al campaniei de însingurare a virusului.

Fotograful a avut probleme

Nici bine n-am citit comunicatul de presă emis de instituțiile responsabile, că au început să circule fotografii înspăimântătoare de la unitățile a căror activitate principală se învârte în jurul unor aparate băgate în priză. "Este treaba noastră ce căutăm aici, nu mai aveți subiecte? Plecați de aici, vedeți-vă de ale voastre!", i-au strigat oameni de toate vârstele, preponderent seniori, fotografului paginii de Pamflet a Vieții libere. Aceștia se înghesuiau, fără să păstreze distanța fizică, la intrarea în câteva "centre de păcănele" care au anunțat, încă de luni, 25 ianuarie, că vor oferi "speciala", adică un premiu pe care nu prea îl întâlnești oricând.

Șeful de scară, piesă importantă

Am întâlnit, totuși, câteva doamne sensibile care au acceptat dialogul. Cu pliantul sălii de jocuri de noroc într-o mână și cu ochii la microfonul nostru, acestea au admis că n-ar fi ieșit din casă, mai ales în atmosfera hibernală din ultima perioadă, dacă n-ar fi fost momite cumva. "Am mai auzit și noi una-alta despre păcănele, că trebuie să-ți cadă cireașă-cireașă-cireașă sau prună, de-astea, ca să înțelegi ceva. Dar acum e ceva nou, cred că este și Primăria băgată în afacere. Ne-a spus șeful de scară că dacă apăsăm pe buton și ne cade extras de carte funciară de trei ori sau certificat de urbanism-PUZ-PUD, obținem reducerea impozitului pe 2021. Dumneavoastră nu v-ați încerca șansa?", ne-a mărturisit o gălățeancă prinsă în vârtejul aventurii.

Păcănelu Ploieșteanu

Pamflet în versuri

DES/FĂTARE de Submarin Cosorescu

Vino şi dictează-mi, fato.../ ce înseamnă fată mare

când sămânţa-i mititică/ şi defectă şi sterilă,

când n-ai timp de noapte bună,/ darămite de (s)clipire

cu preopinentul mache/ şi mititeluţ la bilă

şi îngust ca dracu-n scrânciob,/ cu desene infernale,

ca să crezi că-i şic şi vrednic/ de intenţiile tale,

să-ţi ia ochii, să-ţi ia mau(l)/ şi să te îmbrobodească? -

da-i zărghit cum şi babacul/ său cu putregai la bască!

Aşadar, fătucă dragă.../ fată mic, fată rebuturi,

umple ţara cu pârdalnici/ şi cu fleacuri de năpârcă,

umple patria cu loaze,/ dar ai grijă - se plăteşte:

ai să-i duci (o viaţă-ntreagă)/ în lehamite şi-n cârcă,

ai să te convingi că nu poţi,/ vorba aia pământească,

să faci din rahat biciuşcă.../ şi să vrei să şi pocnească!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

La teatru cu abonamentul Transurb?

* O reducere a impozitelor, facilitate obținută în urma practicării unui joc de noroc, ar trebui să devină lege. Poate nu acum, pe loc, dar la finalul anului sau în 2022 autoritățile sigur vor lua în calcul această măsură. Mai ales dacă pandemia nu se va lăsa dusă cu una, cu două.

* Unii dintre gălățeni ne-au scris la redacție că abia așteptau să meargă la teatru și că o vor face negreșit, cu prilejul redeschiderii instituțiilor de cultură. Ei ne-au întrebat și dacă pot intra în sală pe baza abonamentului Transurb. Nu le-am oferit niciun răspuns, practic ne-au încuiat.

* Gurile rele spun că la cinematograful de la mall rulează Teleenciclopedia și Cântarea României. Nu le dăm crezare, însă știm că în pandemie nu s-au mai putut turna filme artistice.

* Studiourile de videochat nu fuseseră blocate sau, mai bine zis, această activitate, foarte bine văzută în Galați, nu fusese trasă pe dreapta. Prin urmare, forfota din ultimele zile ocolește branșa XXX.

* Cafenelele și restaurantele din municipiu care s-au închis definitiv în anul 2020, motivele fiind evidente, n-au fost cuprinse de febra măsurilor de relaxare din ultima săptămână.

Videochata lu’ Piți

Cine mai poate munci în Galați?

Conform unei informații oferite de Primăria municipiului Galați, 83 la sută dintre beneficiarii venitului minim garantat din oraș nu pot munci. Pagina de Pamflet a "Vieții libere" a săpat mai departe pe cursul firesc al acestei situații și a ajuns la concluzia că și mulți dintre angajații din sistemul bugetar nu muncesc. Ei ar putea, sunt sănătoși din punct de vedere clinic, dar le lipsește tragerea de inimă. Cercetătorii britanici sunt de părere că e vorba de acei angajați pe pile. "Bine că sunteți voi deștepți", e replica unora dintre ei.

Buget deci exist

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3689 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 02:58

Mai multe din această categorie: