Premieră națională * A 23-a stea variabilă descoperită la Galaţi

Premieră națională * A 23-a stea variabilă descoperită la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi, în premieră pentru România, a fost descoperită o stea variabilă semiregulată în galaxia Andromeda (M31).

În luna ianuarie 2021, s-au realizat o serie de observații astronomice asupra galaxiei Andromeda, având ca scop descoperirea de stele gigante sau supergigante roșii care prezintă variabilitate. Aceste observații reprezintă o continuitate a programului de observații astronomice "Nova/Supernova Search", început la Observatorul astronomic din Galați în februarie 2012. Analiza date obţinute a dus în final la descoperirea stelei variabile [M31] Galati V23. În urma analizei curbei de lumină la această stea variabilă, s-au stabilit maximul și minimul strălucirii, perioada de 824 de zile și tipul de variabilitate specific stelelor variabile de tip SR (semiregulate). Paralaxa mică a acestei stele confirmă apartenența sa la galaxia Andromeda. Alte dovezi în acest sens sunt magnitudinile slabe în infraroșu și strălucirea stelei, care este asemănătoare cu a celorlalte stele variabile semiregulate din galaxia Andromeda.

Stelele variabile semiregulate sunt un grup numeros de stele pulsante. Acestea sunt stele gigante și supergigante, aparținând tipurilor spectrale intermediare și târzii. Ele prezintă periodicitate vizibilă în schimbările lor de strălucire, întrerupte uneori de neregularități. Perioadele de variație sunt situate în intervalul 20 - 2.000 de zile, în timp ce formele curbelor de lumină sunt destul de diferite, cu amplitudini variind de la câteva sutimi la mai multe magnitudini.

Cel mai cunoscut exemplu de stea variabilă semiregulată este Betelgeuse, care se găsește la aproximativ 548 ani-lumină față de Pământ. Aceasta este cea de-a zecea stea ca strălucire de pe cerul nopții, iar după Rigel, a doua ca strălucire din constelația Orion. Dacă am observa cerul nopții în infraroșu apropiat, Betelgeuse ar fi cea mai strălucitoare stea. Aceasta a evoluat rapid datorită masei sale mari și cel mai probabil în 100.000 de ani își va încheia evoluția ca supernovă.

Andromeda este o galaxie spirală situată la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină față de Pământ și cea mai apropiată galaxie mare de Calea Lactee (galaxia noastră). Aceasta poate fi vizibilă cu ochiul liber ca o mică nebulozitate, dacă observăm cerul într-o noapte fără Lună, departe de poluarea luminoasă a marilor orașe. Astronomii estimează că în galaxia Andromeda sunt aproximativ un trilion de stele, de două ori mai multe ca în galaxia noastră. Diametrul galaxiei Andromeda este de aproximativ 220.000 ani-lumină și peste aproximativ 4,5 miliarde de ani aceasta se va ciocni cu galaxia noastră. În urma acestei fuziuni, se va forma o galaxie eliptică gigantică sau o galaxie lenticulară mare.

Echipa gălăţeană care a realizat descoperirile a fost formată din Ovidiu Tercu - coordonatorul Observatorului astronomic din Galaţi și Gabriel Neagu - membru al Astroclubului "Călin Popovici".

Până în acest moment, la Observatorul astronomic din Galați au fost descoperite 23 stele variabile.

Citit 1107 ori Ultima modificare Vineri, 12 Februarie 2021 12:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.