O piatră găsită de un băiețel de 12 ani valorează 80 milioane de dolari

O piatră găsită de un băiețel de 12 ani valorează 80 milioane de dolari
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Totul începe în 1938, când Roy Spencer, un băieţel de 12 ani, a găsit, în Queensland, Australia, o piatră neagră. Tatăl său, miner într-un centru de exploatare minieră a bijuteriilor, nu şi-a dat seama că piatra care părea un simplu cristal negru era de fapt un safir de 1,156 carate.

Tratat timp de nouă ani ca răţuşca cea urâtă din povestea lui Hans Christian Andersen, safirul stea a fost folosit ca opritor pentru uşă, în casa familiei Spencer. Abia când Harry Spencer, tatăl copilului, a aflat că safirele pot fi găsite în toate culorile curcubeului (mai puţin cele roşii, acelea fiind rubine), şi-a dat seama că poate obţine o avere, găsind cumpărătorul potrivit.

Aflând de safirul scos la vânzare, bijutierul armean Harry Kazanjian a călătorit din Los Angeles în Queensland, oferindu-i minerului 18.000 de dolari (aproape 185.000 de dolari, în valoarea actuală).

Convins că sub forma brută a pietrei se află ceva mai preţios, după doua luni de gândire, Kazanjian s-a decis să taie safirul, în urma acestei operaţii găsind înăuntru modelul unei stele cu şase colţuri, care poate fi văzut privind safirul cu o singură sursă de lumină deasupra capului.

Chiar daca a trebuit să sacrifice 423 de carate tăind piatra, valoarea de după a safirului stea era de un milion de dolari în 1949.

“The Black Star of Queensland” (Steaua neagră a Queenslandului), cum a fost numit preţiosul safir, a fost transformat într-un pandativ încadrat de 35 de diamante şi este unul dintre cele mai faimoase din lume, valoarea lui actuală fiind de aproape 80 milioane de dolari.

Citit 1990 ori Ultima modificare Vineri, 12 Februarie 2021 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.