Biblioteca, în competiţie pentru Marca Patrimoniului European

Biblioteca, în competiţie pentru Marca Patrimoniului European
Imagine de la inaugurarea Bibliotecii "V. A. Urechia"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi, care este în prezent sediul central al Bibliotecii Judeţene "V. A. Urechia", a fost ales la nivel naţional pentru a candida din partea României pentru obţinerea Mărcii Patrimoniului European în sesiunea 2021.

La selecţia naţională s-au înscris patru situri, însă numai două dintre ele au ajuns în finală, după o jurizare care s-a desfăşurat în zilele de 18 şi 22 februarie, în format de videoconferinţă: Palatul Comisiei Europene de la Galaţi şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra din Sibiu.

Institutul Naţional al Patrimoniului a înaintat Comisiei Europene formularele de cerere ale celor două situri preselectate, pe 26 februarie. Juriul european, format din 13 experţi independenţi, va delibera asupra tuturor siturilor europene şi se va pronunţa asupra selecţiei finale până la sfârşitul anului 2021, potrivit calendarului oficial. Conform prevederilor Deciziei nr. 1194/2011/UE, maximum două situri pot trece de preselecţia naţională şi maximum un sit din fiecare stat membru va putea primi Marca în fiecare sesiune de selecţie.

Marca Patrimoniului European este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie şi cultură ale patrimoniului cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural.

Din 2013 și până în prezent, 48 de situri au primit această distincție, printre acestea aflându-se unul singur din România, Memorialul Sighet.

"Ne bucură nespus această veste și ne onorează. Palatul Comisiei Europene a Dunării este un reper cultural și istoric, care merită și trebuie să fie recunoscut de întreaga comunitate europeană. Este o clădire emblemă a Galațiului, care păstrează și astăzi multe dintre simbolurile Comisiei Europene a Dunării, de la elemente arhitecturale până la documente unice în istoria europeană. Mulțumim Consiliului Județean și domnului profesor univ. dr. Constantin Ardeleanu pentru sprijinul acordat", declară managerul Bibliotecii Județene "V.A. Urechia", Corina-Emanuela Dobre.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric, pe trei niveluri, cu subsol și mansardă, cu zidărie din cărămidă și fundație din piatră. A fost construit în 1896, ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcționat în această clădire până la desființarea sa, în anul 1948. Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, susținut de două coloane înfășurate în parâme, ușa în stil francez de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereții interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale și simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenței, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, lambriurile din lemn din diferite esențe, unele rare, cu feronerie din bronz. La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile Comisiei Europene a Dunării. Pe aripa stângă, există un lift, funcțional și astăzi, folosit de către membrii comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea. Începând din 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Județene "V.A. Urechia", înființată prin Decret Regal, semnat de Carol I pe 7 decembrie 1889.

Citit 1283 ori Ultima modificare Vineri, 12 Martie 2021 12:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.