Hanabi - mai spectaculos decât florile de cireş

Hanabi - mai spectaculos decât florile de cireş
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Mulți vor citi poate acest articol doar pentru a afla ce înseamnă cuvântul din titlu. Alții poate vor considera că este un cuvânt inventat. Vă asigur că nu este inventat, ci este unul dintre cuvintele mele preferate din limba japoneză.

Majoritatea oamenilor aleg să călătorească în Japonia în lunile aprilie și mai, pentru a putea vedea în realitate peisajele de poveste cu florile de cireș Sakura. Poate nu toți știaţi până acum ce înseamnă cuvântul, deși sigur l-aţi mai auzit, dar de-acum veți ști că este denumirea florilor de cireș în limba japoneză.

Primăvara, în Japonia, poți observa cum vesticii se amestecă în mulţimea de japonezi, pierzându-se împreună pe străzile unde domnesc cireșii înfloriți. Este imposibil să ignori frumusețea acestor flori ce decorează primăverile din Țara Soarelui Răsare.

În primăvara anului 2019, pe când Sakura uimea sutele de mii de japonezi și turiști, eu am fost acceptată să studiez, începând din august, la o universitate internațională din Japonia. La acea vreme, unul din gândurile mele a fost că nu voi putea vedea Sakura. Dar habar nu aveam că ceva la fel de fascinant mă va lua prin surprindere.

Sakura marchează anotimpul de primăvară, dar spectacolele de artificii se întind pe toată perioada verii, în majoritatea orașelor din Japonia. Poate nu vă sună prea interesant când povestesc despre aceste spectacole de artificii, dar vă asigur că sunt mai uimitoare decât orice noi, vesticii, ne-am putea imagina vreodată.

Sigur, suntem obișnuiți să vedem artificii la un concert sau la Anul Nou. Dar cât de mult durează acestea? Cateva minute. Cât timp durează spectacolele de hanabi din Japonia? Chiar și câteva ore.

Era ultima zi de vară din 2019. Eu nu ajunsesem de mult în campus, dar reușisem să îmi fac câțiva prieteni, japonezi și americani. Pe 31 august 2019, plănuisem toți o excursie la Festivalul Omagari - se spune că este cel mai mare spectacol de artificii de pe tot teritorul Japoniei. Se desfăşoară anual în Akita, prefectura unde am studiat eu, situată în nord-estul Japoniei. De aceea, nouă nu ne-a luat mult să ajungem la festival.

Mă întrebam pe drum de ce prietenii mei japonezi și-au luat bilete mai scumpe, iar noi, vesticii, nu eram atât de fascinați de acest eveniment? Ajunși pe un câmp deschis, încojurați de munți în depărtare, ne-am separat, după cum era scris pe bilete. Mergând destul de mult pentru a ajunge la locul meu, am văzut cum lojele dispar treptat și am intrat într-o zonă plină cu oameni așezați pe iarbă, pe propriile pături.

Locul părea desprins din povești. Atâția oameni, cupluri, familii, grupuri de prieteni, veniți din toate colțurile Japoniei pentru a vedea cel mai mare spectacol de artificii din acel an.

Cum nu știam unde urma să ajungem cu adevărat, nu a fost nimeni inspirat să își aducă o păturică. Dar nu am avut timp să îi simțim lipsa, pentru că o doamnă japoneză ne-a îndemnat pe mine și pe prietena mea să ne așezăm lângă ea, pe pătura ei, să privim împreună spectacolul. Încălzită de gest, habar nu aveam că acesta e doar puțin din sufletul bun și cald al japonezilor.

Și pentru că nu aș dori să vă mai țin în suspans, am să explic cuvântul pe care l-am folosit și puțin mai sus - hanabi (花火). În limba japoneză, primul caracter din cuvânt, hana (花) înseamnă "floare". Cel de-al doilea caracter (火) simbolizează focul. Așadar, putem traduce cuvântul hanabi ca "flori de foc".

Între artificiile de zi și artificiile de noapte, a existat o pauză în care o parte din mulțimea de oameni s-a "îmbulzit în mod civilizat" la standurile cu mâncare. Poate că degustam banana pe băț glazurată sau hotdogul de cașcaval, dar nerăbdarea mă încerca parcă mai mult ca niciodată. În momentul în care gustul mâncării aproape mă determinase să uit de locul unde mă aflam, sunete cunoscute au început să roiască dinspre cer. M-am întors, ridicând privirea. M-am lăsat cufundată în minunata priveliște a zecilor de flori de foc ce se înălțau și își atingeau apogeul în înaltul cerului. Văzduhul din acea seară picta nervos, cu foc, flori de toate culorile și dimensiunile, fascinând sutele de oameni ce urmăreau atenți fiecare joc de lumină.

Mai târziu, am aflat faptul că am asistat, de fapt, la un concurs de artificii. Cei mai talentați oameni care creau spectacole de artificii veniseră la acel spectacol să își demonstreze talentele. Așadar, în Japonia, artificiile pot fi mai mult decat un spectacol - pot fi o artă și un job.

Pentru japonezi, artificiile nu sunt doar o modalitate de a celebra venirea Anului Nou. Florile de foc sunt impregnate adânc în tradițiile nipone, cele mai mult sau mai puțin cunoscute de către turiști.

Nu am reușit în 2019 să privesc florile de cireș, cum au făcut-o mulți turiști. În schimb, am admirat fascinată și emoționată toate florile de foc ce mi s-au arătat în acea seară pe cerul nopții. Îmi trăiam cu adevărat visul japonez.

Citit 1271 ori Ultima modificare Duminică, 21 Martie 2021 21:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.