Proteste. Dacă și acestea mai sunt doleanțe... Gălățenii i-au pus gând rău Brăilei (PAMFLET)

Proteste. Dacă și acestea mai sunt doleanțe... Gălățenii i-au pus gând rău Brăilei (PAMFLET)
Acesta a fost unul dintre mesajele protestatarilor din Galați
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Eternul război dintre orașele de la Dunărea de Jos, care mocnește de câteva decenii, a fost reaprins cu prilejul mișcărilor de stradă din această perioadă. Nici măcar specialiștii nu cunosc motivul pentru care cele două populații nu se iubesc.

Voievodul, chemat de dincolo

V-ați fi așteptat vreodată ca la un protest de stradă, fie el și anti-mască sau pentru a contesta restricțiile pandemice, să fie chemat spiritul lui Ștefan cel Mare? Ei bine, s-a întâmplat zilele trecute pe bulevardul Brăilei din Galați, miile de oameni nemulțumiți strânși pentru a dialoga de la distanță cu Raed Arafat au scandat numele marelui voievod al Moldovei. "Afară, afară, cu Brăila din țară!", au strigat unii, într-un acces de xenofobie de Dunăre, apoi i-au cerut lui Ștefan Voievod, de dincolo de orizont, să incendieze încă o dată orașul vecin, așa cum se întâmpla în primăvara lui 1470. După cum scriau și cronicarii de pe atunci, tot un fel de Ion Cristoiu, Cristian Tudor Popescu sau Cătălin Tolontan. 

"Mâncare doar cu cuțite de plastic"

Unele lozinci dușmănoase la adresa brăilenilor - au fost afișate în serile trecute, în centrul Galațiului - sunt de-a dreptul savuroase. Am vrut să spunem scandaloase: "Duceți Brăila în Ungaria!", "Cartierul Dimitrie Cantemir, pământ gălățean", "Noi am fost primii aici, voi abia erați pe la Baldovinești", "Avem marele Brateș, voi Lacu Sărat" și "Mecdonalțu' din Brăila servește mâncarea doar cu cuțite de plastic". Numai răutăți zonale, axate pe diverse particularități necunoscute publicului din Sighetu Marmației, celui din Oradea, de pildă, sau catalanilor ori parizienilor. Iată, deși nu le-ai găsit în presă, și acestea au fost subiecte atinse de gălățenii ieșiți la miting!

Părerea specialistului

Este o țară liberă, se poate protesta, dar un asemenea motiv - să-ți detești vecinul de palier din sud-estul României - trebuia descusut pe toate părțile. Prin urmare, pagina de Pamflet a "Vieții libere" l-a contactat pe sociologul Gelu Sâmbăta de Sus pentru o părere avizată. "Se pare că nu se știe încă cine a aruncat primul juvelnicul în Dunăre, atunci când s-au așezat în această regiune gălățenii și brăilenii. De aici și râca asta continuă și ușor absurdă dintre cele două populații. De ce absurdă? Tot folclorul, adică ce au consemnat vechii cronicari, spune că nici primii, nici ceilalți nu s-au dus acasă cu pește prins pe bune, ci au luat de la pescărie. Se speculează că ambii au fost la amante și e posibil ca unul să-l fi turnat pe celălalt", a încercat o explicație specialistul.

Scandare de seamă

Pamflet în versuri

Alde Leoarcă și Fleoarcă de Submarin Cosorescu

Oraş plin cu lichele, bezmetici şi sperjuri -

cum pupăza mai sufli, cum pupăza mai poţi,

cum pupăza mai hârâi, mai ierţi şi mai înduri

libidinoşi, obraznici, caricaturi şi hoţi?

Oraş cu beizadele, parşivi şi neciopliţi -

te-a dărâmat viteazul votant cu devla-n gugi,

cu botu-n savarină, cu nasu-n coca/biţi:

nişte gulii cu şapcă şi hulpave păstrugi!

Ţi-au supt blazonul, vlaga şi tot ce ai avut

la dreapta demnităţii - mă mir că n-ai plecat

în altă rânduială, în care belzebut

nu dă din mâini pe capre de ţară şi de stat!

Hai să plecăm de-aicea, sărmanule oraş,

hai să-nvăţăm Nemţeanu, hai iute... să fugim -

aici nu-i timp şi vreme de pace şi iavaş

şi nu-i nici loc de joacă şi nici de ţintirim!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Protest pentru borduri?!

* Unii dintre concitadini au anunțat pe Twitter, o altă rețea de socializare, că vor protesta pentru ca și Galațiul să beneficieze de borduri pe marginea străzilor. Cine are curaj să le spună că acestea există deja?

* Se zvonește că aeroportul de lângă reședința de județ va fi închis din cauza mitingurilor de pe Brăilei și Domnească. L-am întrebat pe directorul general al Aeroportului Internațional Smârdan de ce va lua această măsură și am primit un răspuns elocvent: "Din punctul nostru de vedere, s-au scandat prea multe <avioane>, așadar turnul nostru de control nu mai poate face față atâtor cereri. E inuman!"

* Lipsa unei plaje civilizate la marginea Dunării îi deranjează pe concitadini, dar nu vor exista mișcări de stradă în acest sens. Nu se pot bronza în aprilie, trebuie să-i înțelegem.

* Proprietarii de garaje din Galați - evident, ne referim la cei care au avut și la persoanele care încă dețin o asemenea construcție pe domeniul public - nu vor ieși la proteste. N-au făcut-o nici pe timpul fenomenului #Rezist, iar acum nici atât. De obicei, acest segment din populația municipiului e mulțumit. Chiar și fără garaje.

Garaj Kapoor

Trotinete, "pe avarii" în intersecție

Subiectul trotinetelor care au împânzit Galațiul este foarte generos, tot mai mulți dintre cetățeni, cu precădere tineri, apelând la acest mijloc de transport sau de recreere. Se pare că și unii dintre posesorii de bolizi din oraș au fost atrași de fenomen, iar acest lucru s-a simțit ieri-dimineață într-o intersecție: o trotinetă era oprită neregulamentar și lăsată "pe avarii". Circulația s-a blocat mai bine de jumătate de oră, însă altfel n-am fi priceput că transportul "verde" este îmbrățișat de toată lumea.

Trotineti Sandu

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4884 ori Ultima modificare Luni, 05 Aprilie 2021 01:19