„Sărbătoarea Bujorului” - Fuego, amânat pentru la anul

„Sărbătoarea Bujorului” - Fuego, amânat pentru la anul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deputata Lucreţia Roşca a pledat pentru plăcinta făcută cu floare de salcâm * „Lecţia” comerciantului Jeniţă Mantu, de la Huşi *

Ar fi fost o greşeală dacă, pentru 2010, Primăria Tg. Bujor ar fi tăiat de pe listă „Sărbătoarea Bujorului”. Cei doi mari inamici ai acesteia, criza economică şi reprizele de ploi se la sfârşitul săptămânii trecute, nu l-au putut face pe primarul Ştefan Arfire să coboare garda.

Cu cheltuieli de 7-8 ori mai mici decât la ediţiile anterioare, dar cu un plus de chibzuială, a rezultat o petrecere populară fără excese. Numărul celor veniţi în pădure, la jumătate în comparaţie cu vremurile bune.

Pentru nouă ore, stejarii, cu fermitate, s-au interpus între lumea venită la „Sărbătoare…” şi sabia pregătită de Guvern să taie 25 la sută din salariile bugetarilor şi 15 la sută din pensii, protejând-o, permiţându-i să-şi reîncarce bateriile.

În toate, o infiltrare de seriozitate made in Occident: gălăgie puţină, acces civilizat la tarabele cu de-ale gurii, fraternitate cu forţele de ordine, lipsa beţivilor tradiţionali. Lăcomia la rupt bujori, estompată.

Spectacolul muzical-coregrafic prezentat de Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, privit cap-coadă: un succes marca director artistic Vasile Plăcintă şi colaboratorii săi. Soliştii şi dansatorii, răsplătiţi de public cu aplauze sincere.

Au lipsit de la întâlnirea cu Roşcanii – şi s-a observat acest lucru, chiar cu regret – prefectul judeţului, subprefecţii, preşedintele Consiliului Judeţean şi vicepreşedinţii, liderii PD-L şi PNL.

„Vârfurile” care au onorat invitaţiile? Au fost, dominant, din familia PSD. În prim-plan, senatorul Gheorghe Saghian şi deputaţii Lucreţia Roşca şi Viorel Ştefan. Nu s-au băgat în sufletele oamenilor.

În 2009, vocea Sofiei Vicoveanca – a fost plătită cu 1.000 de euro! – a răsunat în întreaga pădure. Ştefan Arfire: „Conform programării iniţiale, în acest an ar fi trebuit să vină la Roşcani Irina Loghin şi Fuego, dar criza ne-a obligat să reducem drastic cheltuielile… Dacă astăzi l-am fi avut pe scenă pe Fuego, lumea ar fi venit de aseară să prindă locuri”.  

La alimentaţia publică, o lecţie de la Jeniţă Mantu, din Huşi. S-a prezentat la Roşcani cu 5 bucătari şi vânzători, oferind 11 preparate din carne şi hamsii, expuse la marea meserie. Pulpe, piept şi aripioare de pui, frigărui din carne de porc, cârnaţi-spirală („La festivalurile din oraşe vând cu 7 lei/100 de grame, numai aici dau cu 4”).

Reducere de preţ explicabilă: mulţi dintre oamenii de rând, constrânşi de lipsa de bani, au venit la „Sărbătoare…” cu pacheţele de acasă.

În alţi ani, te împiedicai de primari prin pădure. Anul acesta, doar câţiva. Reperaţi de mine, de la Bereşti, Octavian Dică şi de la Băneasa, Ion Romeu. Ambii, din dispozitivul Partidului Conservator.

Pentru domnul Dică, la ora 11.50, din partea solistului Mihai Trifan, un cântec cu dedicaţie – „Când eram în satul meu”.

Păzită de la distanţă altădată, de către lanţuri de jandarmi, masa pentru oficialităţi n-a mai fost ferită de ochii lumii. Liber să fie privită! Dacă un necunoscut ar fi vrut să ciocnească un pahar cu vin cu domnul Saghian ar fi putut-o face nestingherit de nimeni.

Mâncăruri normale. Între acestea, tochitura din carne de porc, cu mămăliguţă caldă alături. Deşi Tg. Bujor este etichetat drept patrie a vinurilor, licoarea pusă la bătaie de primarul Arfire a fost „importată” de la … Cudalbi. Vin gălbui, ca pentru ambasadori. O raritate!

Doamna Lucreţia Roşca, cu delicateţe, i-a sugerat Gabrielei Dică, soţia edilului-şef de la Bereşti, la masa oficială, ca duminica viitoare, la „Sărbătoarea Salcâmului”, să se iasă la înaintare cu o plăcintă adecvată - cu floare de salcâm! Au discutat împreună reţeta.

Doamna Viorica Sandu: cunoaşte la amănunt nordul judeţului Galaţi. Elegantă şi rezervată, a lăsat parlamentarii să se evidenţieze.

Octav Buţurcă: a „fumat” atâtea campanii electorale, jos, la firul ierbii, unde se dă la cap, încât cine îl are la coasta sa stă fără griji. A venit la Roşcani să fie văzut de oameni! Există şi are în dumnealui forţă.

Consilierul judeţean Adrian Cuţitaru: după ce, dimineaţă, a îmbrăcat de la piele şi a încălţat un băiat sărman din Băneasa, a dat 50 de lei lăutarilor din Frumuşiţa veniţi – nechemaţi – să cânte la „masa lui Arfire”.

Comisarul Ion Oprea, în civil: a ţinut pădurea sub control ca la venirea unui şef de stat. Floarea poliţiştilor din Tg. Bujor şi din vreo 12 comune, gata să intervină. Plus jandarmii şi mascaţii.

Rromii au avut-o în mijlocul lor pe Viorica Gotu, de la Galaţi. „Păzită” de bulibaşa de la Tg. Bujor, Costel Piţigoi. Masa lor, record de bunătăţi atât la cantitate cât şi la calitate. Nu cred să-i fi întrecut cineva. Au dansat în faţa scenei, electrizând publicul spectator.

Citit 1354 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.