San Sebastian 2021. „Blue Moon”, de Alina Grigore, a câştigat marele premiu

San Sebastian 2021. „Blue Moon”, de Alina Grigore, a câştigat marele premiu
Regizoarea a mulţumit familiei, echipei sale şi juriului Festivalului pentru acest premiu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Crai nou/Blue Moon", scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, care urmăreşte călătoria psihologică a unei tinere spre dezumanizare, a câştigat marele premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian, "Scoica de Aur", anunță news.ro.

"Acest premiu este un omagiu adus artiştilor care vor să vorbească şi să-şi exprime creativitatea feminină şi creativitatea, în general", a declarat pe scenă Alina Grigore. Regizoarea a mulţumit familiei, echipei sale şi juriului festivalului pentru acest premiu. Primul lungmetraj regizat de Alina Grigore o are în centru pe Irina, care se luptă să aibă studii superioare şi să scape de violenţa din familia ei disfuncţională. O experienţă sexuală ambiguă îi va impulsiona intenţia de a lupta contra violenţei din familie. Alina Grigore este cunoscută pentru rolul din "Ilegitim" (2016), regizat de Adrian Sitaru, alături de care a scris scenariul, şi care a fost premiat în secţiunea Forum a Berlinalei. Înainte de asta, ea a jucat, între altele, în serialele "Îngeraşii" şi "Aniela".

Juriul selecţiei oficiale a fost alcătuit din: cineasta georgiană Dea Kulumbegashvili, actriţa Susi Sánchez (Spania), regizoarele şi scenaristele Maite Alberdi (Chile) şi Audrey Diwan (Liban-Franţa) şi producătorul nord-american Ted Hope.

La gala de închidere a festivalului, lungmetrajul "Carbon", producţie Republica Moldova - România regizată de Ion Borş, a câştigat premiul WIP Europa, în valoare de 10.000 de euro. Filmul va beneficia şi de servicii de post-producţie şi de prezentarea în Marché du Film - Festival de Cannes 2022.

Treisprezece producţii din 15 ţări au concurat pentru trofeul Kutxabank-New Directors, în valoare de 50.000 de euro.

În secţiunea New Directors, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau la al doilea lungmetraj, a fost selectat "Marocco", semnat de Emanuel Pârvu. Selectat aici a fost şi "Between Two Dawns", scris şi regizat de Selman Nacar, o coproducţie Turcia - Franţa - România, o dramă cu accente de thriller a cărei acţiune se petrece pe parcursul a 24 de ore.

În secţiunea Nest, dedicată proiectelor tinerilor cineaşti, a fost inclus şi scurtmetrajul românesc "Planuri de vacanţă", de Alexandru Mironescu.

Citit 957 ori Ultima modificare Duminică, 03 Octombrie 2021 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.