Dieta flexitariană. Tendință gastronomică în 2022

Dieta flexitariană. Tendință gastronomică în 2022
Foto: Pixabay
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Tendințele anuale în materie de alimentație și gătit pot fi dificil de prezis, iar cele din 2022 nu fac excepție. La urma urmei, gusturile sunt personale și se schimbă chiar și de pe o zi pe alta. Printre acestea se numără și dieta flexitariană.

Nu toată lumea este pregătită sau dispusă să treacă la o alimentație bazată în totalitate pe ingrediente vegetale, motiv pentru care tendința de a avea o dietă flexitariană este în creștere. Să devii flexitarian este foarte simplu: carnea devine un aliment care se consumă o dată pe săptămână (să zicem doar în weekend), în loc să fie o parte obișnuită a meselor. Acest lucru duce și la creșterea rolului legumelor, chiar și în mâncarea de tip fast-food și street food, în locul sau alături de chiftelele de carne din hamburgeri și carnea tocată clasică din kebaburi, aflăm de pe gastroclubromania.eu.

Concepută pentru o pierdere în greutate, în timp ce este atentă şi la păstrarea unei sănătăţi optime, dieta flexitariană reprezintă un mod de a mânca echilibrat, adecvat şi pentru vegetarienii care din când în când poftesc la carne, dar şi pentru carnivorii convinşi, care au ajuns la concluzia că este bine să îşi mai echilibreze meniul cu alimente sănătoase.

Denumirea de dietă flexitariană a apărut ca urmare a combinării a două cuvinte: flexibilă şi vegetariană. Termenul a fost inventat cu mai mult de un deceniu în urmă, de către dieteticianul Dawn Jackson Blatner. Acesta considera că nu trebuie să elimini complet carnea pentru a beneficia de sănătatea asociată cu vegetarianismul: poţi fi vegetarian în majoritatea timpului, dar totuşi poți să mănânci o friptură sau un burger atunci când îţi e poftă, se precizează pe csid.ro.

Ce poţi să mănânci în dieta flexitariană

După cum deja se poate bănui, dieta flexitariană se bazează în majoritatea cazurilor pe o alimentaţie cu plante. În dieta ta vei lua în considerare cinci grupuri de alimente:

1. Surse de proteine: tofu, fasole, linte, mazăre, nuci, seminţe şi ouă;

2. Fructe şi legume, proaspete sau gătite;

3. Cereale integrale;

4. Produse lactate;

5. Îndulcitori şi condimente, unde intră orice tip de ingredient, de la verdeţuri uscate sau proaspete, condimente, până la dressinguri de salate sau miere şi sirop de agave.

Citit 1222 ori Ultima modificare Duminică, 20 Martie 2022 14:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.