Atracţii la înălţime în Ruhr

Atracţii la înălţime în Ruhr
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vă promiteam, în articolul referitor la „Ruhr - capitală culturală europeană” publicat în 5 iunie, să revin asupra principalelor atracţii ale zonei şi asupra proiectelor vizionare care sunt încă în desfăşurare.

Germanii ştiu că Ruhr 2010 este un impuls bun pentru dezvoltarea regiunii, dar fără efort continuu şi investiţii locale sau atrase, câştigul de acum nu se va transforma într-un beneficiu pe termen lung.

Or, aşa cum preciza directorul artistic al proiectului City of Possibilities, prof. Karl-Heinz Petzinka, locuitorii celor 53 de oraşe mai mari şi mai mici din Ruhr au nevoie de soluţii pentru viitor.

Cum spuneam, într-o zonă cu relief mai degrabă plat, germanii au găsit soluţii de a le arăta turiştilor, de sus, că aerul lor este chiar curat, că singurele coşuri de fum rămase sunt doar elemente de decor, iar cărbunele mai poate fi văzut doar la muzeu. Iată câteva dintre reperele pe înălţime ale regiunii.

Nordstern Tower

Cele 100 de hectare din jurul fostei mine Nordstern - cea mai mare din regiunea Ruhr - au devenit, în 1997, cu ocazia Expoziţiei Naţionale Germane de Grădinărit, un splendid parc pentru locuitorii din Gelsenkirchen (FOTO 4).

În centrul său, sediul central al companiei THS (principalul dezvoltator imobiliar din zonă) este o altă structură simbol al transformării regiunii Ruhr.

Turnul de sticlă încorporează structurile metalice ale fostelor puţuri de mină pe 7.600 de mp transformaţi în 173 de birouri şi 350 de posturi de lucru.

În vârful turnului este încă în construcţie un viitor centru video, care va avea, drept element de recunoaşterea, o statuie a lui Hercule. Planurile arată splendid şi, după cât de determinaţi i-am văzut pe constructori, termenele vor fi respectate, iar Hercule va domina curând peisajul din Nordstern Park.

Tetraedrul din Bottrop

Lângă localitatea Bottrop, pe vârful unui deal creat artificial (sterilul de mină a fost acoperit cu pământ, pe care s-a plantat apoi vegetaţie) o construcţie metalică stranie domină peisajul (FOTO 1).

Tetraedrul este rezultatul unui concurs de proiecte arhitectonice şi, pe lângă funcţia estetică, constituie o importantă atracţie turistică în zonă: din vârful său, unde se ajunge prin intermediul unei scări metalice cu un design alambicat, se poate vedea, într-o zi senină, aproape toată zona minieră a Ruhr-ului.

Evident, intrările în mine au fost demult închise, vegetaţia a acoperit zona, dar organizatorii programului Capitalei Culturale Europene au găsit o formulă interesantă prin care să readucă în atenţie trecutul minier: 350 de baloane galbene umplute cu heliu au plutit, în fiecare duminică, timp de câteva luni, deasupra intrărilor în fostele mine. Iar oamenii au urcat în Tetraedru ca să le vadă (FOTO 2).  

În suplimentul „Magazin” de sâmbătă, veţi citi despre Gazometrul din Oberhausen, o construcţie industrială impresionantă care, renovată şi transformată în 1993-1994, este acum cea mai înaltă sală de expoziţii din Europa, dominând peisajul cu cei 117 metri înălţime ai săi şi oferind un spaţiu neconvenţional de expunere pentru arta modernă, colecţii tematice şi, nu în ultimul rând, concerte şi evenimente teatrale aparte. Acum, Gazometrul găzduieşte o expoziţie dedicată sistemului solar.

Explicaţii foto:

1 - Tetraedrul din Bottrop

2 - Baloane cu heliu pe locul fostelor intrări în mina la Zollverein Ruhr Museum (foto - Manfred Vollmer)

3 - Panorama din Ruhr

4 - Nordstern Tower

Citit 1114 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.