Dragobetele, ziua în care păsările îşi fac cuib, iar tinerii, „ochi dulci”

Dragobetele, ziua în care păsările îşi fac cuib, iar tinerii, „ochi dulci”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pe 24 februarie se iubește. Se iubește în stilul unic românesc, în cel mai sincer și frumos mod. Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi foarte interesantă.

Dragobetele reprezintă unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Pe 24 februarie, în satele româneşti răsună zicala: "Dragobetele sărută fetele". Sunt multe obiceiuri și tradiții populare cu referire la Dragobete. Se spune din bătrâni că cine participă la această sărbătoare e păzit de febră și de bolile anului. Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.

Îmbrăcaţi  în haine de sărbătoare, tinerii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin câmpii flori de primăvară. În sudul României este un obicei numit zburătorit, fetele se întorc în sat de la horă fiecare urmărită de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Fetele mari strângeau de cu seară ultimele rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.

Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind cea în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În unele sate din România, din pământ se scot rădăcini de spânz, pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor.

În ziua de Dragobete, fetele strângeau ghiocei și viorele pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra până la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare.

În unele zone din țară, se spune că îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp. De fapt, tot de Dragobete, îndrăgostiții fac o logodnă neoficială, prin care își jură iubire veșnică.

Sunt foarte multe obiceiuri frumoase românești care încă s-au păstrat în unele regiuni. Un lucru este însă esențial, Dragobete sărută fete, deci sărutați-vă persoana iubită de Dragobete și nu numai.

Citit 1349 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Februarie 2022 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.