Actrița Anamaria Vartolomei, desemnată ”cea mai bună speranţă feminină” la premiile César

Actrița Anamaria Vartolomei, desemnată ”cea mai bună speranţă feminină” la premiile César
Foto: Bogdan Iordache/ Cultura la dubă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Actriţa franco-română Anamaria Vartolomei, în vârstă de 22 de ani, a fost premiată, vineri seară, la premiile César - cele mai prestigioase distincţii atribuite de cinematografia franceză -, la categoria "cea mai bună speranţă feminină", datorită rolului interpretat în filmul "L'événement", informează contul de Twitter al postului de televiziune Canal+, citat de Agerpres.

Anamaria Vartolomei, născută la Bacău, pe 9 aprilie 1999, a concurat la premiile César din acest an la categoria "cea mai bună speranţă feminină" alături de Noée Abita ("Slalom"), Salomé Dewaels ("Illusions perdues"), Agathe Rousselle ("Titane") şi Lucie Zhang ("Les olympiades").

Anamaria Vartolomei a debutat în cinematografie la vârsta de zece ani şi jumătate, când a fost aleasă din 500 de candidaţi pentru a interpreta unul dintre cele două roluri principale din filmul "My Little Princess" (2011), alături de celebra Isabelle Huppert. Personajul ei era puternic inspirat din copilăria regizoarei acelei pelicule, Eva Ionesco. Acel prim rol i-a adus tinerei actriţe franco-române o nominalizare la premiul Lumiere, pentru cea mai bună speranţă feminină. În anul următor, la Festivalul de la Cannes, ea a fost aleasă pentru a apărea pe afişul oficial al secţiunii Semaine de la Critique.

Anamaria Vartolomei a interpretat apoi mai multe roluri secundare, în filme precum "Jacky au royaume des filles" (2014) şi "L'Ideal" (2016). În 2017, a interpretat unul dintre personajele principale din filmul "L'Echange des princesses".

În 2021, a jucat rolul principal în filmul "L'Evenement", o dramă regizată de Audrey Diwan despre perioada în care avorturile erau ilegale în Franţa, care a câştigat Leul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneţia. Prestaţia ei a fost salutată de criticii de specialitate, care au considerat-o "excepţională" (Le Monde) şi "spectaculoasă" (Slate).

Premiile César recompensează, începând din anul 1976, cele mai bune realizări şi interpretări din cinematografia franceză. Aceste trofee - al căror design a fost creat de sculptorul César - sunt atribuite în fiecare an, la Paris, de Academia de Tehnici şi Arte Cinematografice. Printre cele mai premiate filme din istoria premiilor César se află producţiile "Le Dernier Metro" şi "Cyrago de Bergerac" (câte zece premii fiecare – n.red.), "Un prophete" (nouă premii) şi "De battre mon coeur s'est arrete" (opt premii).

Cea de-a 47-a ediţie a galei de decernare a premiilor César a avut loc în sala de spectacole Olympia din Paris şi a fost prezidată de scenarista şi regizoarea Daniele Thompson.

Prezentatorul principal al evenimentului a fost Antoine de Caunes, care a fost desemnat pentru a zecea oară în calitate de "maestru de ceremonii" al galei premiilor Cesar. 

Citit 1419 ori Ultima modificare Luni, 28 Februarie 2022 13:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.