Un jurnalist brazilian a venit la Galaţi pe urmele unui articol din „Viaţa liberă”
Foto: Anca Spânu

Un jurnalist brazilian a venit la Galaţi pe urmele unui articol din „Viaţa liberă”
Fernando Naiberg şi-a luat rămas bun de la noi, plecând pe 5 martie către Suceava
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Războiul din Ucraina este permanent în mintea noastră, a celor care trăim pe graniţă, atât de aproape de conflict, a celor care întâmpinăm refugiaţii şi vedem, cu ochii noştri, cum se scrie istoria. Dincolo de starea de continuă alertă, de continuă cernere a informaţiilor care vin peste noi, de îndeplinirea misiunii de informare pe care o avem cu atenţie la detalii şi grijă pentru demnitatea celor aflaţi în suferinţă, starea de conflict de la porţile noastre a adus la Galaţi şi jurnalişti străini, în căutare de poveşti adevărate pe care să le spună publicului din alte părţi ale lumii, mai îndepărtate de Ucraina.

A fost şi cazul fotojurnalistului brazilian Fernando Naiberg, stabilit de ceva timp în Portugalia, care s-a hotărât să vină în România, în timp ce colegii lor se duseseră toţi în Polonia şi Ucraina. Dorind să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă, Fernando a început să se documenteze despre regiunea Galaţi - Tulcea, fiindcă ştia că ar fi vrut să ajungă în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea. A analizat site-urile de ştiri din zonă, a găsit reportajul făcut la Isaccea de colegii noştri Anca Melinte şi Marian Calestru şi a decis să ne contacteze, pentru detalii şi suport logistic, fiindcă i-a plăcut cum lucrăm. După un foarte lung drum de la Bucureşti, cu un tren căruia i s-a stricat locomotiva imediat ce plecase din Capitală, ajuns în Galaţi, Fernando s-a alăturat echipei noastre şi am plecat împreună spre Isaccea. Deşi pornise de acasă cu ideea de a scrie despre drama ucrainenilor, mesajul pe care l-a transmis prin reportajul său pentru "Publico" (Para quem foge da guerra, o paraíso pode ser uma tenda aquecida - Pentru cine fuge de război, paradisul poate fi un cort încălzit - n.a.) a fost unul de speranţă, fiindcă modul în care românii i-au primit şi ajutat pe ucraineni, dar şi pe el, ajutându-l să-şi facă meseria, l-a impresionat foarte mult.

Fotografiind refugiate din Ucraina în Vama Isaccea, pe 3 martie 2022 (Foto: Marian Calestru)

Fernando Naiberg are 43 de ani, este absolvent de Comunicare Socială (Media) şi specializat în fotografie documentară. Este pasionat de fotografie încă de copil, călcându-i pe urme bunicului său patern, Mauricio Naiberg, un entuziast al fotografiei şi unul dintre fondatorii publicaţiei braziliene "Jurnal de Bahia". Brazilia, Africa, Europa şi Orientul Apropiat sunt câteva dintre zonele unde Fernando Naiberg a încercat să surprindă viaţa în imagini. Pentru el, fotografia este un paşaport pentru interacţiunea cu oamenii, iar poveştile trebuie spuse. Imaginile surprinse de Fernando vorbesc despre el, ca persoană, şi îl puteţi descoperi pe site-ul personal fernandonaiberg.com.

CITIȚI ȘI: La Isaccea, salvarea vine din sufletele voluntarilor. Uneori, aceştia sunt ruşi

Citit 4308 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 22:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.