De ce sunt iar cozi la Romarta? Gălățenii vor să „achite” recensământul (PAMFLET)

De ce sunt iar cozi la Romarta? Gălățenii vor să „achite” recensământul (PAMFLET)
Ai, n-ai probleme, intri la Taxe și Impozite
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Este poate cel mai aglomerat și mai blestemat loc din oraș. Îl frecventează gălățenii și pentru activitatea pornită la începutul acestei săptămâni? Așa pare, conform surselor paginii de Pamflet a "Vieții libere".

Coada e tradiție

Mai țineți minte celebra fotografie de la un ghișeu ghiduș de Primărie din țară? "Pentru achitarea online a dărilor, trebuie să obțineți parola de la ghișeul 3." Undeva pe aici se situa mesajul luat în derâdere de români. Situația era absurdă, însă își găsește în continuare exemple comparabile în mai toate zonele României. Galațiul însuși ne demonstrează că avansul tehnologic nu rezolvă neapărat problemele. Iar dacă, totuși, le acoperă, se creează automat unele noi. În municipiu sunt nenumărate stații de încasare a taxelor și impozitelor locale. Firește că n-au dispărut cozile de la Romarta. Coada este endemică, ține de tradiția locului.

Activitatea stagnează

De pildă, avem informații că mai mulți concitadini au îngroșat mulțimile de oameni din centrul orașului - de la așa-numita Romarta - și pentru recensământul populației, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie luând startul la începutul săptămânii. Cu toate că momentan se desfășoară online, activitatea stagnează: sunt prea mulți mușterii deodată pe platformă, site-ul cade sau se mișcă greoi și - nu ne dați pe goarnă pe motiv de fake news! - lumea a luat și calea ghișeelor municipalității. Cum apare o situație nouă, ne înființăm la jumătate de metru de angajatul statului pentru a-i spune păsul.

Unii achită amenda aferentă refuzului

"Ce să facem, maică, am auzit că se face recensământul și am venit să plătim", ne-a povestit o doamnă între două vârste. I-am explicat că fenomenul se poate realiza de la distanță, prin intermediul computerului, dar ne-am lovit de un răspuns neașteptat: "La calculator e băiatul care face școala online. Are 40 de ani și este în clasa a opta. Nu știu ce spuneți dumneavoastră că s-au ridicat restricțiile și se poate duce în persoană la clasă. N-am mai intrat la el în dormitor de o lună." Pe de altă parte, un cetățean care a coborât val-vârtej dintr-un SUV, a punctat elegant: "Și eu am venit să achit. Achit amenda de 5.000 de lei, că n-am chef să le dau eu toate datele despre mine." Jucați-le pe astea, cum se zice în popor!

Toate drumurile duc la Romarta

Pamflet în versuri

NESIMȚITUL ANONIM (autoportret) de Submarin Cosorescu

Zic: bună ziua, mă numesc domnul Tigoare...

scuip, beau, fumez, mănânc seminţe şi înjur

unde vreau eu şi cum vreau eu... la întâmplare...

şi de părerea voastră, zău, mă doare-n... cot!

Sunt un colţar re/cunoscut printre lichele

cu capul sec: şmecheri cretini, cu şlapi şi gugi...

babacii mei mi-s maimuţoi de şapte stele,

convivii mei mi-s cicisbei şi mameluci!

Ce învăţare?!... ce smerire?!... ce morală?!...

(nu am nevoie, io-s de „groază”, de „halal”)...

când mă pălesc de gust, de muncă şi de şcoală,

fac alergie, mă ascund în... virtual!

Zic: bună ziua, mă numesc domnul Tigoare...

sunt înarmat cu complimente până-n dinţi...

voi m-aţi făcut aşa de prost şi-aşa de mare...

hai, spor la muncă, dragii mei tălâmbi părinţi!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Seamănă cu videochatul?

* Câțiva gălățeni, și nu avem motive să credem că sunt puțini, evită să completeze formularele autorecenzării. Se bârfește că le merg computerele la flux continuu. Presupunem că este vorba de o activitate comparabilă, cea de videochat. "Așa este, măcar la videochat pot fi obținute datele personale mai cu zâmbetul pe buze, într-o atmosferă romantică. Iar cardul bancar spune cele mai frumoase povești", ne-a ciripit o pasăre de noapte din domeniu.

* Suntem întrebați pe e-mailul redacției dacă garajele dărâmate de Marius Stan și Ionuț Pucheanu, fostul și actualul primar, trebuie bifate în vreun registru. "Când aveam garajul în picioare, eram invidiat de toți vecinii, prinsesem aprobare de la Durbacă printre primii o sută din oraș. Eram cineva, domnule, nu ca acum, trebuie să-mi duc murăturile la soacră-mea. Ce spuneți, dacă am unde să-mi parchez mașina? Nu, dar n-am avut niciodată mașină", ni s-a confesat telefonic unul dintre ei.

* Există și întrebări năstrușnice în formularul de autorecenzare. Cel puțin în Galați. Iat-o pe una dintre ele: "Considerați că Picu Apostol Roman ar trebui să ajungă primarul municipiului reședință de județ?"

Noi vrem recensământ

De ce-și fac gălățenii pașaport?

Febra pașapoartelor, care a prins întreaga țară, nu putea ocoli Galațiul. Avem o explicație de primă mână venită de la un grup de bărbați trecuți de 50 de ani care au protestat zilele trecute în fața Prefecturii. "Mai e un pic și încep lucrările de primăvară, ne așteaptă înnebunite soacrele la țară. De asta vrem pașaport, să le păcălim că emigrăm în afara Uniunii Europene. Să-și caute forță de muncă pentru prașilă, noi suntem băieți fini. Vrem mai repede pașaport, de ce trebuie să fie cozi la orice?!", ne-au declarat aceștia.

Pașaporto-Franco

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4096 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 21:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.