Tradiții, obiceiuri și superstiţii de Paşte, moştenite din generaţie în generaţie

Tradiții, obiceiuri și superstiţii de Paşte, moştenite din generaţie în generaţie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Paștele este cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin şi este însoțită în România de numeroase tradiții și obiceiuri, unele dintre ele moștenite de sute de ani, din generație în generație.

Pentru români, pregătirile pentru Paște încep cu o curățenie desăvârșită a casei și împodobirea acesteia de sărbătoare. O semnificaţie foarte importantă o are Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Din această zi, ţăranii încetează lucrul la câmp şi se concentrează asupra casei și curţii. Tot în Joia Mare, femeile pregătesc pasca şi vopsesc ouăle.

Zona Transilvaniei

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Paște din Zona Transilvaniei  este "stropitul". Tradiție preluată de la maghiari, se spune că în a doua zi de Paște, băieții, îmbrăcați în straie de sărbătoare, se duc organizat la familiile cu fete și le stropesc cu parfum, "ca să nu se veștejească". Se mai zice că fetele care au fost stropite vor avea noroc cu carul tot anul.

Un alt obicei unic și foarte frumos este în împrejurimile Sibiului. De Paşte, se împodobeşte un pom cu ouă vopsite şi este aşezat într-un ghiveci, astfel încât oferă un farmec aparte sărbătorii.

Unele familii din zona Clujului împodobesc o creangă de brad pentru ultimul membru decedat. Această crenguță este împodobită cu dulciuri şi este dusă la biserică pentru a fi sfințită. Creanga este pusă apoi pe mormânt, simbolizând legătura dintre cele două lumi.

Paștele în Bucovina

În Bucovina, sărbătorile pascale vin cu o serie de obiceiuri și tradiții inedite. Fetele se duc în noaptea Învierii în clopotniță, unde spală limba clopotului cu prima apă luată dimineața din fântână. Se spune că această apă le va menține pe fetele care se vor spăla cu ea pe față frumoase tot anul, şi așa cum aleargă oamenii la Înviere, aşa vor alerga flăcăii după ele.

Diverse superstiții locale

  • În ziua de Paște, nu trebuie să dormi, deoarece restul anului vei fi somnoros;
  • La masa de Paște, se mănâncă prima oară un ou. Se crede că acesta aduce sănătate pe tot parcursul anului;
  • La prânz, se consumă pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca puiul;
  • Oul roșu nu se consumă cu sare, se spune că vei transpira tot anul;
  • Bucăţile de pască și mâncare sfințită se păstrează tot anul, sunt considerate leac;
  • Dacă păstrezi un ou roșu 40 de zile după Paște și nu se strică, vei avea noroc tot anul;
  • În ziua de Paște, se ține o bucată de fier sub prag, ca protecție pentru casă;
  • Dacă prima persoană care îți trece pragul este un bărbat, vei avea noroc tot anul;
  • Se spune că oamenii care mor în prima zi de Paște sunt scutiți de judecata divină, iar sufletele lor ajung direct în rai.

Cu superstiții sau fără, Paștele e o sărbătoare așteptată și iubită de toți românii și nu numai. Paște fericit, dragii noștri!

Citit 1705 ori Ultima modificare Marți, 26 Aprilie 2022 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.