Charlie Ottley, oaspetele lui Paul Buța la „Vatra cu Dor”. Chiperi cu smântână pentru „Flavours of Romania” (FOTO)
Foto: Facebook - Vatra cu Dor

Charlie Ottley, oaspetele lui Paul Buța la „Vatra cu Dor”. Chiperi cu smântână pentru „Flavours of Romania” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Artistul Paul Buța a avut un oaspete de onoare în "Vatra cu Dor", muzeul viu pe care l-a creat la Șivița, în comuna Tulucești. Celebrul Charlie Ottley, împreună cu echipa documentarelor "Wild Carpathia", au venit în gospodăria lui tradițională ca să filmeze pentru "Flavours of Romania". Erau interesați nu numai de meșteșugul măștilor populare, pe care Paul Buța le creează, le dă viață, le învață "să joace" și apoi le trimite în lumea mare, ci și de o rețetă tradițională. Și le-a făcut Paul Buța niște chiperi cu smântână, după rețeta bunicii lui din Rai, că l-au lăsat oaspeții cu străchinile goale.

"Știam eu ce am de spus ca să le răsucesc mințile, dar când oaspeții nu vorbesc românește... iar profesorul meu de engleză a fost rus! Și mai ales la moldoveneasca mea, îți închipui...", își făcuse griji Paul Buța, după cum ne-a povestit. "Vorba dumneavoastră e înțeleasă în toate limbile pământului, că vorbiți și cu sufletul, nu doar cu trupul, deci nu are cum să nu se înțeleagă", avea să-i spună chiar Charlie Ottley, realizatorul cunoscutelor documentare "Wild Carpathia" şi "Flavours of Romania".

Despre măştile lui Paul Buţa, oaspeţii "Vetrei cu dor" ştiau şi de pe Netflix, unde, în ziua lansării celui de-al patrulea sezon "Lucifer", a apărut un filmuleţ în care actorii serialului "joacă" măştile lui Paul Buţa, pe ritmurile trupei "Subcarpaţi". Aşa că au venit să le cunoască şi să le filmeze la ele acasă, în colţul de rai al creatorului lor.

După ce au vizitat atelierul de măști populare și au descoperit cu încântare ce enciclopedie de tradiții și obiceiuri este Paul Buța, oaspeții de seamă au mai avut o dorință. Fuseseră deja omeniți cu borș, mâncărică de pui și poale-n brâu, dar au vrut să filmeze și o rețetă tradițională. Erau chiar și dispuși să plătească, dar Paul Buța nici n-a vrut să audă de vreun ban: "Am fost la Paris, acum 20 de ani, și când m-au întrebat cât să-mi plătească pentru că filmaseră cum făceam eu expoziția, le-am spus să scrie pe filmul de prezentare «România»! Credeți că m-am prostit și m-am dedulcit la parale, să fac asta pentru bani? Doamne ferește!", ne-a povestit artistul.

Amintindu-și de o rețetă pe care o  văzuse la bunica lui din Blăgești, "chiperi cu smântână" - o mâncare "pe fugă", din ardei grași copţi pe plită - din care nu mai mâncase de când a plecat din Rai, satul din Murgenii Vasluiului, unde s-a născut, a zis că-i momentul potrivit să o facă. Ori că a fost gustul copilăriei care nu se uită niciodată, ori că Dumnezeu lucrează prin oameni, cert este că a rămas cu străchinile goale.

"Când a luat Charlie să guste, să arate în film că e bun, a mâncat jumătate din strachina de lut pe care i-am pus-o. Râdeam cu soția: «Dacă o făceam ră, tot așa frumos făcea pentru film?». Așa că am întrebat-o pe colega care îi traducea: «Don’șoară, o mâncat că așa trebuia pe film sau chiar i-o plăcut?». În loc de răspuns, Charlie s-a dus și și-a pus cu lingura de lemn încă jumătate de strachină. Pentru prima dată aș fi vrut să chem pe cineva să vadă ce-am gătit, dar n-am avut cum, că n-a mai rămas nicio lingură!", a povestit Paul Buţa.

Artistul a împărtăşit experienţa acestei vizite şi imaginile pe Facebook: "Astăzi (n.r. - luni, 11 iulie) am avut un oaspete de onoare în bătătură la Gospodăria Tradiţională <<Vatra cu Dor>>! Charlie Ottley şi echipa sa ne-au vizitat atelierul de măşti populare şi am povestit atât despre tradiţiile şi obiceiurile din zona noastră, cât şi despre gastronomia locală! Urmăriţi episoadele lansate de această echipă minunată şi distribuiţi munca lor, pentru că doar în felul acesta putem promova România! Mulţumim, Charlie Ottley! Mulţumim echipei <<Wild Carpathia>>! #WildCarpathia #FlavoursofRomania", a scris Paul Buţa.

Citit 4565 ori Ultima modificare Duminică, 17 Iulie 2022 11:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.