Un student aflat în turul țării s-a oprit și în orașul nostru. Ce i-a plăcut mai mult la Galaţi

Un student aflat în turul țării s-a oprit și în orașul nostru. Ce i-a plăcut mai mult la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Florian Ușurelu, un proaspăt absolvent al Facultății de Matematică și Informatică a Universității București, născut în Târgu Jiu, a decis să facă turul țării, oprind în fiecare oraș reședință de județ din România, pentru a cunoaște locuri și persoane noi și pentru a acumula experiențe de neuitat. Mai mult decât un simplu act de turism, proiectul său implică o călătorie inițiatică, ajutându-l să-și testeze, să-şi cunoască şi să-şi depăşească limitele. 

Ideea s-a născut în 2018, chiar dacă, atunci, Florian nu şi-a dat seama că asta se întâmpla. "Am fost atunci într-o tabără la Cluj, unde trebuia să întâlnesc o prietenă a unui prieten din Mureș, pe care-l cunoscusem la o olimpiadă națională de informatică. Nu ne-am intersectat, dar am vorbit ulterior și am aflat că ea aplica la facultăți din Marea Britanie. Eu eram în clasa a XII-a şi nu aveam idee unde să merg la facultate, aşa că mi-am făcut dosarul pe ultima sută de metri, să văd, din curiozitate, dacă mă acceptă și pe mine facultățile din Anglia. Am fost admis la Universitatea din Manchester, aflată pe locul 27 în lume, dar am dat și admitere la Universitatea din București, îndemnat de mama. Am luat al 5-lea din 1.200 și am intrat în grupa de excelență, împreună cu olimpicii internaționali. Am decis să rămân în România după două săptămâni în care confirmasem atât la Bucureşti, cât şi la Manchester. De atunci, m-am întrebat "când e momentul meu în care plec din țară", dacă el ar exista. A venit pandemia și am trecut total în online, deci am avut flexibilitate, dar de ieşit din România nu prea era cazul, trebuia să mă reorientez. Aveam prieteni în toată țara, cunoscuți la concursuri și olimpiade de chimie, matematică, informatică sau aveam cel puţin prieteni de-ai prietenilor în unele județe. De acolo, totul a curs cumva natural", ne-a explicat tânărul student cum a ajuns să plece într-un tur al României.

Printre multele orașe vizitate, Florin a făcut un popas și în județul nostru. Cu toate că nu a rămas mult aici, locurile văzute şi oamenii întâlniţi l-au ajutat să îşi formeze o opinie despre Galați: "Cred că județul vostru, per total, este unul important din România. Mi s-a părut interesant că aveți o universitate cu influență și tradiție, ce targhetează studenți internaționali. Un alt punct forte al orașului e clar faleza. Din punct de vedere economic, dacă în Ploiești echipa de fotbal se numește Petrolul, la voi este Oțelul, în aceeași idee, și mi se par foarte valoroase aceste legături cu comunitatea, care construiesc o identitate. Alt lucru de menționat este că orașul are istorie și se vede din arhitectura multor clădiri din zona centrală."

Ca pasionat de fotbal, încă din copilărie, cea mai importantă amintire a lui Florin în ceea ce priveşte Galaţiul este strâns legată cu acest sport şi are multă însemnătate pentru el. "Primul meci de fotbal la care am fost ca spectator a fost, în copilărie, la Târgu Jiu, cu echipa oaspete Oțelul Galați. Țin minte cum am marcat în prelungiri și am câștigat meciul. Eram foarte pasionat de fotbalul din România și îmi plăcea Liviu Antal, simțeam că poate să dea gol din foarfecă în fiecare meci. Aşa că echipa voastră va fi mereu în mintea mea. Să nu mai vorbesc de melodia care a primit recent remake de la Delia. În orașul meu natal se vorbește despre ea la fiecare petrecere, se dansează pe ea."

Tânărul student oltean are și un loc favorit în orașul nostru: "Oamenilor le place să aibă vedere de ansamblu, să fie la înălțime, să simtă că înțeleg mediul în care se află. Din ceea ce am spus, cred că v-ați dat seama că priveliștea din restaurantul din turnul tv e unul dintre punctele principale de atracție ale orașului."

Citit 6617 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2022 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.