Ce este Qigong

Ce este Qigong
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Există o mie de cărări care duc în vârful muntelui Fuji, spun japonezii. La fel de multe sunt și căile care duc spre ascensiunea spirituală. Una dintre ele este Qigong.

În limba chineză, Qi înseamnă "energie", iar Gong înseamnă "muncă" sau "măiestrie". Pe scurt, această practică ar fi tradusă prin "lucrul cu energia", dar, de fapt, reprezintă capacitatea practicantului de a-și ridica Qi-ul propriu și de a se autotrata cu Qi-ul propriu și Qi-ul care este esența Universului, elementul din care sunt alcătuite toate lucrurile și fenomenele.

Noi înșine suntem alcătuiți din Qi pe toate nivelurile: trupește, energetic și mintal.

Qi este folosit în toate artele marțiale. Unii inițiați de rang superior îl folosesc pentru a sparge obiecte cu mâinile goale, pentru a rezista fizic oricărei lovituri ori pentru a-l proiecta asupra adversarilor, provocând efecte dramatice.

Există două tipuri de Qigong: fizic și meditativ.

În esență, prin practicarea Qigong se obține un nivel ridicat de sănătate, vitalitate și longevitate. De asemenea, Qigong este calea spre armonia între toate aspectele ce înseamnă ființa umană (nivel fizic, psihic și spiritual), dar și armonia omului cu natura.

Nevoile pentru practicare sunt minime. Se pot face exerciții oriunde, la orice oră, fără a deranja pe cineva. Cu excepția așa-numitelor "bătăi", când practicantul își pălmuiește diferite puncte energetice de pe trup.

Qigong a apărut în urmă cu circa 5.000 de ani și a fost practicat în secret în interiorul mănăstirilor taoiste. Transmiterea s-a făcut doar de la maestru la elev până prin 1950, când practica s-a răspândit rapid pe tot mapamondul.

La Galați există cel puțin o școală de Qigong, care, după numele maestrului care a adus practica în România, se cheamă Qilingong.

 

Citit 671 ori Ultima modificare Vineri, 21 Octombrie 2022 11:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.