Poluarea şi impactul său negativ asupra sănătății

Poluarea şi impactul său negativ asupra sănătății
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Poluarea este un factor tot mai distrugător, care afectează viața oamenilor, dar și a faunei și florei. Este total absurd să spui că te poți feri de ea, întrucât nu ține numai de tine, ci și de factori externi.

Poluarea atmosferică afectează cel mai mult mediul din Europa. Datele conferite de European Economic Area (EEA) dovedesc că, investind într-o calitate a aerului mai bună pentru un mediu sănătos mai bun și un nivel de productivitate mai mare al europenilor, asigurăm viitorul planetei. Expunerea la particule fine a provocat în 2018 peste 400.000 de decese. Acestea au fost cauzate în principal de boli respiratorii, cardiovasculare și de cancer. Cancerul pulmonar, spre exemplu, se poate dezvolta din cauza unor factori poluanți, precum fumul de țigară, care fie pe cale pasivă, fie pe cale activă poate îmbolnăvi persoana în cauză. Din ce în ce mai mult este dovedit că expunerea la poluarea atmosferică este asociată cu diferite boli, precum diabetul de tip 2 cu debut recent, inflamația sistemică ce survine pe baza unui stil de viață dezechilibrat, stresul, fumatul. Poluarea este implicată în numeroase boli, precum cancerul, bolile de inimă, diabetul etc. Tulburările mintale, precum boala Alzheimer și demența, sunt provocate, printre altele, de poluare, iar aceste dezechilibre pot afecta nu numai viața pacientului, ci și pe cea a familiei, fiindcă cel dintâi necesită îngrijire, supraveghere permanentă și ajutor din partea asociațiilor sociale.

Poluarea atmosferică poate afecta și mediul, generând fluctuații de biodiversitate (plante și animale deopotrivă) în ecosisteme. Din fericire, situația s-a mai îmbunătățit în ultimii ani. Aplicarea politicilor la nivelul Uniunii Europene de reducere a emisiilor de poluanți atmosferici a funcționat în mare parte. Însă, ceea ce îngrijorează este neimplicarea Chinei, care poluează cel mai mult. Cum și statele dezvoltate, precum America și Germania, au nevoie de China la nivel comercial, chiar dacă noi luăm măsuri împotriva poluării, acestea sunt aproape nesemnificative în comparație cu nivelul de poluare generat de China.

Dar este poluarea atmosferică singura care are un impact negativ asupra sănătății noastre? Cercetările au demonstrat că un alt factor recent descoperit este poluarea fonică, ce se produce inclusiv în trafic, unde există niveluri constante de zgomot. Și poate că nu ne dăm seama, dar ele pot determina cardiopatia ischemică (o afecțiune a vasului sangvin care alimentează cu sânge mușchiul inimii), hipertensiunea arterială, obezitatea și multe alte boli ce prezintă efecte grave. Există măsuri comunicate de autorități, însă nu există destule mijloace financiare pentru a fi aplicate proiectele în cauză. Și, deși poate nu conștientizăm sau ni se pare normal să ascultăm muzică la maximum, să stăm în primele rânduri la un spectacol sau chiar să lucrăm cu utilaje zgomotoase, acestea pot duce în timp la afectarea auzului. Și ce ne este mai drag decât să ascultăm zumzetul păsărelelor dimineața?

Această expunere la poluare contribuie anual la 48.000 de noi cazuri de boli de inimă și la 12.000 de decese premature în Uniunea Europeană. În plus, poate cauza tulburări de somn severe, așa că, dacă vrem să trăim cât mai plăcut, ar fi indicat să ne punem întrebări și să evităm pe cât posibil zgomotele copleșitoare. Nu există garanții nici pentru persoanele care duc un stil de viață echilibrat că nu vor suferi la un moment dat de o anumită boală, însă sunt șanse mai mari ca acestea să fie scutite.

Și poate că tu, ca român, te simți neputincios în a salva țara de poluarea nocivă, însă un lucru e sigur: implicându-te în ONG-uri de conservare a mediului și în dezbateri de apărare a drepturilor împotriva defrișării pădurilor, putem îndrepta lucrurile către un făgaș normal.

Citit 756 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 13:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.