Dragi stăpâni de câini, sunteți pregătiți de „război”?

Dragi stăpâni de câini, sunteți pregătiți de „război”?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun-regăsit, dragi iubitori de animale! Sunteți pregătiți de „război”? De războiul calmării prietenului necuvântător terorizat de pocnitorile şi petardele care vor arunca în aer anul care se încheie și vor saluta intrarea în 2023?! Știm că nu e prima dată când abordăm acest subiect, dar credem că niște sfaturi pe ultima sută de metri v-ar fi utile.

„Câinii pot localiza un sunet în 6 sutimi de secundă, percepând frecvențe înalte, pe care omul nu le aude. Distanța de la care pot auzi un sunet este de 4 ori mai mare decât distanța de la care poate auzi urechea umană. Opt octave și jumătate disting, iar frecvențele pe care le percep sunt între 20 și 50.000 de Hertzi. Pe înțelesul oricui dă cu petarde: bietul animal nu urlă ca să râzi tu de el, nici pentru că e fricos, ci urlă pentru că suferă”, este unul dintre mesajele pentru „bombardieri” distribuite pe rețelele de socializare, alături de un îndemn mult mai explicit: „Să vă băgați petardele în...”.

Așa cum am mai spus, zgomotul petardelor reprezintă un stres major pentru câini. Și nu e vorba doar despre realitatea că patrupedul latră sau urlă disperat, că refuză să mai iasă din casă la plimbare, că se simte hăituit și nu mai știe unde să se ascundă sau să fugă. În această perioadă, se înregistrează numeroase cazuri de animale pierdute, care fug haotic pe străzi, kilometri întregi. Proprietarii își caută disperați animalele, pe care fie le-au scos la plimbare necorespunzător, fără lesă, sau care, în groaza momentului detonării unei petarde, s-au smucit și și-au rupt echipamentul de plimbare și au dispărut.

Tocmai de aceea se recomandă plimbarea animalelor cu sisteme de siguranță dublate, zgardă şi ham, niciodată fără lesă! Au fost cazuri în care câinii, speriați de pocnitori, au devenit de necontrolat, nu au mai răspuns la comenzi și au sfârșit sub roțile mașinilor, sub privirile stăpânilor neputincioși.

Medicii atrag atenția asupra numeroaselor crize de tip epileptiform și chiar asupra deceselor care se produc în această perioadă.

Este adevărat, pe piața de medicamente de uz veterinar există produse, unele chiar pe bază de plante, destinate calmării animalelor. Însă acestea pot fi prescrise doar de medicii veterinari și se recomandă respectarea cu strictețe a instrucțiunilor de administrare.

Reamintim cât de important este ca, în această perioadă, să nu neglijaţi administrarea tratamentului și a dietei speciale în cazul animalelor bătrâne sau cu probleme de sănătate, să aveți cât mai multă înțelegere față de patrupede și să vă bucurați de un An Nou cu sănătate și bucurii alături de el și de toți cei dragi.

Citit 899 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2022 12:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.