Oameni de seamă. Gene Kelly, actor, coregraf şi dansator de mare succes

Oameni de seamă. Gene Kelly, actor, coregraf şi dansator de mare succes
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Una dintre cele mai importante figuri ale dansului în film, Gene Kelly s-a născut (Eugene Curran Kelly) în East Liberty, Pittsburgh, pe 23 august 1912, într-o familie cu rădăcini irlandeze. A urmat cursurile școlii primare ”Sf. Raphael” din Morningside și a absolvit Liceul ”Peabody”. A intrat la Colegiul din statul Pennsylvania pentru a studia jurnalismul, dar a fost nevoit să se retragă în 1929. S-a înscris apoi la Universitatea din Pittsburgh, pentru a studia economia.

Familia lui Kelly a deschis un studio de dans în Squirrel Hill, Pittsburgh, pe care, în 1932, l-a numit Salonul de dans ”Gene Kelly”. Prima sa mare realizare a fost obținerea unui rol în piesa ”The Time of Your Life”, care s-a jucat pe Broadway, între 25 octombrie 1932 şi 27 ianuarie 1940 și în care coregrafia sa a fost interpretată pentru prima dată pe Broadway. În 1940, a jucat rolul principal în musicalul ”Pal Joey”, rol care l-a propulsat la statutul de star.

În 1945, ”Anchors Aweigh” a fost unul dintre filmele cele mai de succes ale anului și i-a adus lui Kelly nominalizarea la Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor. A urmat "Singing in the Rain" ("Cântând în ploaie") - producție 1952, ales cel mai bun film muzical al tuturor timpurilor, într-un top realizat de Institutul American de Film.

La aproape 60 de ani, constatând că filmul și teatrul muzical nu au mai trezit același interes, Gene Kelly s-a orientat spre televiziune. A avut două programe de scurtă durată: ”Going My Way” și show-ul ”The Funny Side” - în 1971. A regizat, a produs și, de asemenea, a jucat în filmul pentru televiziune ”Jack and the Beanstalk”, pentru care a primit Premiul Emmy. Ultima sa apariție a fost în fantezia muzicală ”Xanadu” (1980), alături de Olivia Newton-John.

A obţinut în 1951 Premiul de Onoare al Academiei Americane de Film (Oscar), "pentru versatilitatea sa ca actor, cântăreț, regizor și dansator, dar mai ales pentru realizările sale strălucite în arta coregrafiei de film". Pentru întreaga carieră cinematografică a primit și alte premii, Institutul American de Film numindu-l, postum, în 1999, "Greatest Male Star of All Time", unul dintre cei mai importanți actori ai tuturor timpurilor.

A decedat la vârsta de 83 de ani, pe 2 februarie 1996, la Beverly Hills, Los Angeles, California.

Citit 599 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2023 12:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.