Cum îţi protejezi câinele de agresivitatea altor câini

Cum îţi protejezi câinele de agresivitatea altor câini
Foto: Collins Lesulie, Unsplash
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă înțelegeți și îngrijiți mai bine prietenul necuvântător. Așa cum am promis, continuăm tema începută săptămânile trecute, dedicată prevenirii şi combaterii agresivităţii la animalele de companie.

V-am arătat că agresivitatea nu trebuie încurajată nici măcar în joacă. Şi că, din păcate, există stăpâni iresponsabili care îşi transformă patrupedele în adevăraţi câini de luptă, gata să atace, să rupă şi să sfâşie. Mai grav, aceste patrupede nu poartă botniţă, uneori nici măcar nu sunt ţinute în lesă, având libertatea deplină de a deveni pericole publice. Un asemenea exemplar de talie mare vă poate ataca patrupedul, de talie mică sau medie, ori chiar pe dumneavoastră. Reacţia firească a oricărui stăpân iubitor este să încerce să-şi protejeze câinele de colţii atacatorului. În acest caz, este extrem de importantă lesa, purtată corect de animalul dumneavoastră de companie.

Sfatul general este acela de a folosi lesa pentru a ridica patrupedul sau pentru a încerca să-l smulgeţi din încleştare. Nu interveniţi între câini pentru că aţi putea deveni chiar dumneavoastră victima câinelui agresiv.

Chinologii vă recomandă să strigaţi ferm comenzi cu care câinele atacator ar putea fi obişnuit: „Lasă!”, „Şezi!” „Stai!”. Ideal ar fi să puteţi să vă păstraţi cumpătul şi să încercaţi să distrageţi atenţia câinilor, pentru a întrerupe atacul sau lupta. Fie şi stropindu-i cu apă, în caz că aveţi o sticlă la îndemână.

Un alt sfat este să nu reacţionaţi agresiv faţă de stăpânul câinelui atacator, pentru că aţi putea deveni ţinta principală a acestuia.

După ce s-a încheiat lupta, ţineţi seama că rănile provocate de un câine reprezintă o urgenţă veterinară. Însă aveţi grijă, câinii răniți pot, la rândul lor, să fie agresivi mai ales după un asemenea atac. Încercaţi să le vorbiţi calm şi mişcaţi-vă încet în timp ce evaluaţi rănile.

Chiar dacă simţiţi că aţi vrea să-l agresaţi dumneavoastră pe stăpânul câinelui atacator, încercaţi să vă păstraţi cumpătul şi să obţineţi cât mai multe informaţii pe care este dispus să vi le dea: numele, informaţiile de contact, date despre rasa patrupedului şi despre schemele de vaccinare, în special împotriva rabiei.

Revenind la animalul dumneavoastră de companie, vizita la veterinar este obligatorie, chiar dacă rănile par superficiale sau patrupedul pare că şi-a revenit. Ar putea exista leziuni ascunse, iar muşcăturile se pot infecta dacă nu sunt curățate corespunzător.

Citit 1945 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Februarie 2023 11:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.