Oameni de seamă. Gheorghe Dumitrescu, un compozitor uitat

Oameni de seamă. Gheorghe Dumitrescu, un compozitor uitat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Compozitorul Gheorghe Dumitrescu s-a născut pe 15 decembrie 1914, în localitatea Oteșani, din județul Vâlcea.

Şi-a început studiile muzicale la Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea, în perioada 1926-1934, continuându-le la Conservatorul din București, din 1934 până în 1941.

După o scurtă perioadă, în studenţie, în care a fost violonist în Orchestra Teatrului Național din București (1935-1940), a devenit, în anii 1940-1946, compozitor și dirijor la aceeași instituție, apoi a fost compozitor la Ansamblul "Doina" al Armatei din București, încheindu-și cariera ca profesor de armonie la Conservatorul din București - unde a fost încadrat în 1951 și a funcționat până în 1979.

Gheorghe Dumitrescu este unul dintre maeştrii reprezentativi ai componisticii româneşti din generaţia post-enesciană.

Muzica sa de scenă conține partituri pentru teatru, balet, operetă, precum și o serie de opere pe subiecte din istoria veche și cea recentă a românilor. Exemple în acest sens sunt: "Ioan Vodă cel Cumplit", "Decebal", "Răscoala", "Fata cu garoafe", "Voievodul Gelu". Alte opere sunt inspirate din literatură și mitologie, între care: "Orfeu", "Geniu pustiu", "Luceafărul", "Mare iubire", "Ivan Turbincă", "Prometheu", "Mesia - jertfa supremă". A compus o serie de oratorii: "Tudor Vladimirescu", "Grivița noastră", "Din lumea cu dor în cea fără dor", "Pământ zdrobit", "Marea trecere" ș.a., iar creația sa vocal-simfonică include cantate și poeme, dar și o liturghie bizantină și un recviem. De-a lungul carierei, a compus 21 de simfonii, câteva poeme simfonice, suite, concerte și muzică de cameră.

A cules, notat și prelucrat folclor. A scris articole, studii și cronici în publicații precum "Muzica", "România liberă", "Contemporanul" ș.a.

A întreprins călătorii de documentare în Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Italia, Bulgaria, Franța, Polonia, Germania.

A fost distins cu Premiul de compoziție "Paul Ciuntu", Premiul "Robert Cremer", Premiul de compoziție "George Enescu", Premiul "Pelicanul Alb" al Festivalului de Film de la Mamaia, Premiile Uniunii Compozitorilor, Ordinul "Meritul Cultural" ș.a.

A decedat la București, pe 20 februarie 1996.

 

 

Citit 816 ori Ultima modificare Luni, 20 Februarie 2023 11:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.