Oameni de seamă. Romulus Vulcănescu, personalitate a culturii române

Oameni de seamă. Romulus Vulcănescu, personalitate a culturii române
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Etnolog, scriitor, sociolog al culturii şi academician, Romulus Vulcănescu s-a născut pe 23 februarie 1912, la Bucureşti.

A urmat școala primară și patru clase de liceu la Galați, a continuat la Liceul "Spiru Haret" din București, unde a făcut, apoi, studii de sociologia culturii și etnologie la Facultatea de Litere și Filosofie (1934-1937). După absolvire, a fost numit, în 1938, custode la Fundația Universitară "Carol I". Doctoratul în etnologie și sociologia culturii l-a obținut, în 1944, cu o teză despre originea și conținutul mitologic al troiței, pe care o consideră "din cele mai vechi și mai semnificative momente ale culturii arhaice românești", a cărei plăsmuire majoră, în variantă cultă, este "coloana recunoștinței fără sfârșit a lui Brâncuși".

A fost redactor la reviste precum: "Trimestrial de mitologie și estetică" (1931), "Symposion. Revistă de filosofie" (1943), "Ethnologica" (1978). A coordonat proiecte de cercetare la Institutul de Arheologie, Institutul de Istoria Artei, Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române, unde, din 1967, a ocupat funcția de șef al Secției de Etnografie.

Lucrarea "Mitologie română", apărută în 1985, este rezultatul unor cercetări desfășurate timp de aproape cinci decenii. Romulus Vulcănescu opinează că "în fond, mitologia este sarea oricărei culturi, expresia creației majore a tuturor experiențelor transculturale. Nu poți cunoaște capacitatea de creație spirituală a unei comunități etnice sau naționale fără să-i cunoști concepția mitică, istoria particulară a viziunii sale seculare despre destinul omului în cosmos, valențele condiției creatoare în ecosistemul din care face parte, aspirațiile etnice în contextul spiritual al umanității".

A semnat lucrări de antropologie socială și culturală, sociologia culturii, mitologie, filosofia culturii, studii de metodologie a cercetării și etnografie. Între lucrările sale de referință în domeniu se numără: "Fenomenul horal", "Coloana cerului", "Măștile populare", "Mitologia română" - în care argumentează că mitologia este "una dintre fațetele cele mai expresive ale spiritualității române (...)".

Din 1993, a fost membru de onoare al Academiei Române.

O parte importantă a scrierilor sale o constituie studiile de mitologie, "autorul numărându-se printre cercetătorii care au făcut pasul important de la mitografie la mitologie", cum evidenția revista lunară "Biblioteca Bucureștilor", în februarie 2012, în textul intitulat "Romulus Vulcănescu (1912-1999), 100 de ani de la naștere".

Romulus Vulcănescu a decedat pe 10 noiembrie 1999, la Bucureşti.

 

 

Citit 691 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2023 14:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.