Ce este demenţa frontotemporală, boala de care suferă Bruce Willis

Ce este demenţa frontotemporală, boala de care suferă Bruce Willis
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

La aproape un an după ce Bruce Willis a anunţat că renunţă la actorie din cauza unui diagnostic de afazie, familia superstarului a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu demenţă frontotemporală. Odată ce evoluează, afecţiunea poate provoca modificări ale comportamentului și ale personalităţii, precum și probleme cu limbajul.

„Starea lui Bruce a progresat și avem acum un diagnostic mai specific: demenţă frontotemporală. Din păcate, provocările în ceea ce privește comunicarea sunt doar un simptom al bolii cu care se confruntă Bruce“, se precizează în comunicatul familiei, postat pe site-ul Asociaţiei pentru Degenerare Frontotemporală. „Boala crudă“ poate „lovi pe oricine“, a spus familia, adăugând că „pentru persoanele sub 60 de ani, demenţa frontotemporală sau FTD este cea mai comună formă de demenţă și, pentru că stabilirea diagnosticului poate dura ani de zile, FTD este probabil mult mai răspândită decât știm“. Deocamdată, pentru această boală nu există tratamente, potrivit publicaţiei Insider, citate de digi24.ro.

Ce este demenţa frontotemporală

Demenţa frontotemporală (FTD) reprezintă un grup de tulburări care duce la deteriorarea lobilor frontali și temporali ai creierului. În funcţie de regiunile cerebrale afectate, boala determină schimbări în comportamentul social, personalitate și/sau pierderea abilităţilor lingvistice. Unele persoane (între 10 și 20 la sută) cu această boală dezvoltă, de asemenea, tulburări neuromusculare și de mișcare, cum ar fi parkinsonismul sau boala neuronilor motori, cunoscută și sub numele de scleroză laterală amiotrofică sau boala Lou Gehrig. Declanșarea demenţei frontotemporale reprezintă una dintre cauzele care duc la apariţia demenţei timpurii.

Spre deosebire de boala Alzheimer, o altă formă de demenţă, în stadiile iniţiale ale FTD, memoria nu are de suferit. Boala apare la o vârstă mai timpurie decât alte tipuri de demenţă, adesea între 40 și 60 de ani și este cea mai comună formă de demenţă în rândul persoanelor sub 60 de ani. O persoană cu această afecţiune poate avea dificultăţi să înţeleagă cuvintele, ar putea începe să acţioneze impulsiv sau să aibă schimbări extreme în personalitate. Pacienţii pot avea, de asemenea, o lipsă de interes pentru activităţi normale.

Demenţa frontotemporală poate avea semne similare cu Alzheimer, inclusiv pierderea memoriei, potrivit Asociaţiei Alzheimer. Cu toate acestea, există diferenţe majore între aceste boli. Afecţiunea este degenerativă și, în timp ce unele simptome pot fi gestionate cu medicamente și terapii, altele pot pune în pericol de rănire pacientul.

Afecţiune adusă în lumina reflectoarelor

Familia lui Bruce Willis a mulţumit pentru valul de susţinere, dragoste și compasiune pentru actor, din ultimele zece luni. „Susţinerea a fost copleșitoare și suntem extrem de recunoscători pentru asta. Pentru că știm că îl iubiţi pe Bruce la fel de mult ca noi, am vrut să vă oferim o actualizare a stării lui“, a spus familia Willis.

„Bruce a crezut întotdeauna în folosirea vocii pentru a-i ajuta pe alţii și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele importante. Știm în inimile noastre că, dacă ar putea, ar atrage atenţia asupra acestei boli și a modului în care aceasta afectează atât de multe persoane și familiile lor“.

Cariera lui Bruce Willis

În vârstă de 67 de ani, Bruce Willis a debutat ca actor în prima parte a anilor 1980, când a interpretat roluri secundare în mai multe filme, inclusiv în producţia „The Verdict“, regizată de Sidney Lumet. Cariera lui a cunoscut o ascensiune explozivă în a doua jumătate a acelui deceniu, datorită rolului principal din serialul „Moonlighting“, precum şi interpretării poliţistului John McLane în filmul de acţiune „Die Hard“ din 1988.

Într-o carieră interpretativă de patru decenii, filmele sale au obţinut încasări cumulate de peste cinci miliarde de dolari. Printre celelalte producţii de succes din filmografia starului hollywoodian se află pelicule precum „The Last Boy Scout“ (1991), „Pulp Fiction“ (1994), „12 Monkeys“ (1995), „Last Man Standing“ (1996), „The Fifth Element“ (1997), „Armageddon“ (1998), „The Sixth Sense“ (1999), „Hart’s War“ (2002), „Tears of the Sun“ (2003), „Hostage“ (2005), „Lucky Number Slevin“ (2006), „Surrogates“ (2009), „Moonrise Kingdom“ (2012), „Rock the Kasbah“ (2015) şi „Motherless Brooklyn“ (2019).

Bruce Willis a fost nominalizat de cinci ori la Globul de Aur, câştigând un premiu pentru rolul din serialul „Moonlighting“, şi de trei ori la premiile Primetime Emmy, obţinând două trofee pentru rolurile din „Moonlighting“ şi „Friends“. A fost recompensat şi cu o stea pe Hollywood Walk of Fame, în anul 2006.

Citit 1370 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Februarie 2023 07:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.