Oameni de seamă. Petre Ghelmez, poet premiat de Academia Română

Oameni de seamă. Petre Ghelmez, poet premiat de Academia Română
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Poetul Petre Ghelmez s-a născut în comuna Gogoșari, județul Vlașca (azi, Giurgiu), pe 2 martie 1932. A urmat liceul la Giurgiu, apoi a studiat la București, mai întâi Medicină veterinară, apoi la Institutul Pedagogic și, din 1954, la Școala de Literatură "Mihai Eminescu". Şi-a continuat studiile la Secția de critică literară a Facultății de Filologie a Universității din București, pe care a absolvit-o în 1959.

A fost redactor la ziarul "Scânteia tineretului", redactor-șef adjunct la revistele pentru copii "Luminița" și "Arici Pogonici", colaborator la "Cravata roșie". În 1967, a înființat "Cutezătorii", revistă pentru tineret, fiind și redactor-șef adjunct al acesteia, până în 1970. În perioada 1970-1974, a fost director al Editurii "Albatros", unde a inițiat colecția "Lyceum", seriile "Sinteze" și "Dicționarele Albatros". Între 1974-1989, a fost redactor-șef al revistei pentru românii din emigrație "Tribuna României", iar din 1993 până în 1995, director al revistei pentru copii "Ariel".

Debutul său în presa literară a avut loc în 1955, cu poezia "Despărțire de sat", în revista "Tânărul scriitor", iar debutul editorial, în anul 1967, cu volumul de versuri "Germinații". A colaborat la reviste literare, la radio și televiziune. Dintre volumele ce-i poartă numele, amintim: "Altare de iarbă", "Lynxul", "Sonetele", "Evenimente", "Conversația", "Coborârea în cuvânt", "Paradisul atomic", "Gloria Lynxului", iar dintre cărțile pentru copii reținem: "Joacă-te, gândule", "Puf-Pufos, aventurile unui iepuraș curajos", "Cine ești, pasăre?", "Mânzul de vânt".

Activitatea sa literară a fost răsplătită cu Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei Române, în 1974, pentru volumul "Sonetele", iar la ediția jubiliară a Jocurilor Latinității din Franța, din 1978, i s-a acordat Premiul II pentru poemul "Laudă Limbii Române".

A decedat la București, pe data de 9 martie 2001.

Postum, i-au apărut volumele de versuri "Biblii și oameni de plastic", "Marele calendar", "Umbra cocorului" și au fost lansate primele titluri din colecția "Cărțile copilăriei".

În satul său natal, există Biblioteca şi Casa Memorială "Petre Ghelmez", în municipiul Giurgiu există o stradă Petre Ghelmez, iar în București, Şcoala Nr. 58 poartă numele său. Tot la Giurgiu, se organizează, din 2002, Concursul național de creație literară "Petre Ghelmez".

Citit 701 ori Ultima modificare Joi, 02 Martie 2023 06:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.